Kruisbesmetting zorgverleners in Wuhan effectief aangepakt met Ierse luchtdesinfectie-systeem

Wereldwijd zijn duizenden zorgverleners besmet geraakt met het coronavirus COVID-19. Een mogelijke oplossing tegen deze kruisbesmetting van zorgpersoneel komt uit Ierland. Novaerus, een betrekkelijk klein Iers MedTech bedrijf, ontwikkelt en produceert gepatenteerde medische luchtzuiveringsoplossingen. Hun luchtreinigingssystemen is in staat om tot maximaal 99% van de pathogenen in de lucht te elimineren. Het bedrijf werkte al geruime tijd samen met zeven gevestigde Chinese leveranciers in Hubei, Beijing, Shanghai, Zhejiang, Guangzhou, Hong Kong en Macao, en had al een goed netwerk opgebouwd in China met hulp van Enterprise Ireland.   

Steeds meer artsen en verpleegkundigen moeten na een besmetting in quarantaine, waardoor de werkdruk in ziekenhuizen verder oploopt. Het zijn dus niet alleen kwetsbare mensen en ouderen die zeer vatbaar zijn voor infectie door het nieuwe coronavirus. Ondanks goede gezondheid en leeftijd blijkt het risico op besmetting van medische werknemers hoog. Zorgverleners moeten momenteel hard werken in stressvolle omstandigheden. Ook dat heeft negatieve invloed op het immuunsysteem en verergert het risico op het krijgen van een infectie.

De besmetting van zorgpersoneel is niet alleen een probleem in de ziekenhuizen in China. Ook in Europa worden patiënten, die niet levensbedreigend ziek zijn en die niet besmet zijn met COVID-19, naar huis gestuurd. Het beperken van besmetting van verpleegkundigen en artsen is dan ook essentieel om de benodigde capaciteit in ziekenhuizen tijdens deze coronacrisis te kunnen blijven garanderen. Zo was op een bepaald moment in een ziekenhuis in Wuhan tweederde van het IC-personeel geïnfecteerd.

Novaerus doneerde verschillende van haar nieuwste plasma-desinfectieluchtreinigers aan twee ziekenhuizen in Wuhan. Novaerus sprong daarmee in op de groeiende bezorgdheid over de besmetting met pathogenen uit de lucht. De donatie is door Novaerus uit dankbaarheid gedaan. Dankbaarheid voor de goede contacten in China, die het door de corona-uitbraak nu heel moeilijk hebben, alsdus Vice President Kieran Mc Brian. Met de lokale partners kon deze donatie snel georganiseerd worden. Enterprise Ireland heeft teams in China en Ierland om zakelijke inspanningen te ondersteunen.

De Novaerus units kunnen worden gebruikt om kamers, na infectie, snel te saneren en zijn effectief tegen een ‘super bugs’ in het ziekenhuizen.  Uiteindelijk levert een luchtdesinfectiesysteem ook een kostenbesparing op omdat ook het aantal postoperatieve infecties omlaag worden gebracht.

Op 21 februari 2020 nam de Chinese ambassadeur He Xiangdong in Ierland de donatie van 22 luchtzuiveringsapparaten van Novaerus, namens Wuhan, in ontvangst.

Donatie aan Wuhan

De donatie van Novaerus maakt momenteel in China al het verschil. De apparaten worden gebruikt in Wuhan Xincheng Hospital en Wuhan Third People’s Hospital. Door een gebrek aan beschermingsmiddelen werd er in Chinese ziekenhuizen geïmproviseerd. Het medisch personeel gebruikte soms ouderwetse beschermende kleding gemaakt van plastic vuilniszakken. Ook werd uit nood tape gebruikt om gescheurde chirurgische mondmaskers op te lappen of een bril te repareren om ze maar te kunnen hergebruiken.  Terwijl die middelen bedoeld zijn voor eenmalig gebruik.

Daarnaast zorgen de luchtdesinfectiesystemen voor een risicoreductie. Veel gespecialiseerde zorgverleners zijn ziek geworden en werden vervangen door andere zorgverleners met andere disciplines. Zij waren onvoldoende getraind in infectiepreventie en onbekend met de zorg aan infectieuze patiënten. Door de verspreiding van pathogenen in de lucht te reduceren verklein je ook de risico’s van de onervarenheid van deze vervangers.

Natuurlijk heeft het verbeteren van de handhygiëne en het gebruiken van persoonlijke beschermingsmiddelen topprioriteit in ziekenhuizen, stelt Kieran Mc Brian. En isolatie van potentieel besmettelijke patiënten is essentieel om onnodige blootstelling van patiënten naar zorgpersoneel te voorkomen.

Door de medische luchtdesinfectietechnologie voortdurend te laten draaien, is de ruimte rond de meest kwetsbare en infectieuze patiënten veilig.  En dat zorgt ervoor dat infectiepreventie wordt geoptimaliseerd.  Want er komen minder pathogene op de huid en kleding van de zorgverlener, oppervlakken in de buurt van de patiënt en in de lucht.

Het reinigen van de lucht is een fundamenteel onderdeel voor de beheersing van besmettelijke uitbraken. De Novaerus units kunnen worden gebruikt om kamers na infectie snel te saneren, daarom is de primaire markt voor medische faciliteiten. Ze worden gebruikt in ziekenhuizen, dokterspraktijken, wachtkamers en operatiekamers. “Overal waar er behoefte is aan het verminderen van het risico op kruisbesmetting,” aldus Kieran Mc Brian.

De luchtdesinfectieapparten zijn daarom ook goed ontvangen in China en doen dankbaar werk. Ze zorgen voor schone, gedesinfecteerde lucht, dat speelt een belangrijke rol spelen bij het voorkomen van de verspreiding van COVID-19. De ervaringen met de luchtdesinfectieapparaten in Wuhan heeft zich al flink verspreid, er is inmiddels enorme belangstelling vanuit onder andere Azië, met inbegrip van landen zoals Zuid-Korea, Vietnam en China. In de hele regio is de vraag al aanzienlijk toegenomen.

Ierse MedTech

In de afgelopen 20 jaar zijn Ierse producenten van medische hulpmiddel zeer succesvol geweest in het buitenland. Enterprise Ireland is een agentschap van de Ierse overheid dat mkb’ers ondersteunt met alle exportactiviteiten. Hierdoor is Ierland wereldleider op het gebied van de productie van MedTech oplossingen. Dat succes is ook te danken aan de zeer actieve rol van de Ierse Overheid. De Ierse overheid ondersteunt grote en kleine bedrijven die zaken willen doen in het buitenland. Enterprise Ireland staat zo’n 300 Ierse mkb’ers met raad en daad bij. Die hulp gaat veel verder dan alleen de mkb’ers in contact te brengen met de juiste mensen. Naast netwerkactiviteiten en matchmaking helpt Enterprise Ireland bedrijven met Soft Skill planning, scenarioplanning en procurement. Daarnaast is Enterpise Ireland een echte expert op het gebied van business culture, geeft het veel workshops en is innovatiepartner voor bedrijven. Zij helpt ondernemers om succesvol zaken te kunnen doen in het buitenland. En is de basis waardoor zelfs in een land als China langdurige zakenrelaties ontstaan en deze kunnen uitgroeien tot een wederkerige samenwerking. Enterprise Ireland houdt de wereldwijde uitbraak van Coronavirus nauwlettend in de gaten en neemt proactief contact op als Ierse bedrijven in het buitenland stappen en/of voorzorgsmaatregelen moeten nemen. Het Department of Business, Enterprise and Innovation heeft een checklist voor bedrijfscontinuïteit gepubliceerd om te helpen bij noodscenario’s in verband met het Coronavirus.


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips