Je zorgverzekering vergelijken voor het nieuwe jaar

De jaarwisseling van 2021/2022 komt er weer aan en dat betekent dat het voor veel Nederlanders weer verstandig is om op zoek te gaan naar een voordelige zorgverzekering die past bij jouw wensen. Om deze reden is het goed dat je op deze pagina bent uitgekomen. We zullen hieronder een aantal onderwerpen uitlichten zodat je zeker weet dat je de juiste zorgverzekering zult afsluiten die voldoet aan jouw eisen. Maar als eerst de basis.

De basis: Hoe hoog wordt de basispremie in 2022

Als we kijken naar de premie van de basisverzekering wordt deze in 2022 gemiddeld 44 euro duurder dan het afgelopen jaar. Zo komen de gemiddelde zorgpremies uit op 1.522 euro wat resulteert in een maandelijkse last van 126,83 euro. De definitieve premies worden echter bepaald door de verzekeraars zelfs waardoor het kan zijn dat jouw premie minder hard zult stijgen dan het landelijk advies van het kabinet. Reden voor stijging kunnen zijn:

 • Het eigen risico blijft gelijk;
 • Salaris van personeel in de zorg stijgt;
 • Er is meer personeel nodig;
 • Er is sprake van vergrijzing.

Vergelijk op basis van voorwaarden

Als je een zorgverzekering gaat afsluiten is het altijd goed om te kijken naar zorgverzekeraars vergelijken op voorwaarden. Elke zorgverzekeraar heeft namelijk zo zijn eigen voorwaarden waardoor het goed is om altijd deze met elkaar te doen vergelijken. Ben jij bijvoorbeeld iemand die vaak naar de tandarts moet? Dan is het fijn als jouw toekomstige zorgverzekeraar de kosten dekt.

Over het algemeen kun je op diverse vergelijkingswebsites de voorwaarden inzien. Hierdoor kun jij op basis van jouw profiel eenvoudig bekijken wat het beste aansluit bij jou als persoon. Zo weet je zeker dat je niet voor verrassingen komt te staan als je een verzekering hebt gekozen.

Kijk naar de service

Het is ook goed om naar de kwaliteit van de dienstverlening te kijken. Dit zegt namelijk iets over de zorgverzekeraar. Wist je bijvoorbeeld dat er jaarlijks vragenlijsten worden voorgelegd aan de Consumentenbond zorgpanel die door ruim 11.000 mensen worden ingevuld? Op basis van deze lijsten kun je op het internet resultaten vinden over een oordeel van de dienstverlening. Punten die je uit dit onderzoek kunt constateren zijn bijvoorbeeld:

 • Algemene indruk van de verzekeraar;
 • Aanbevelingen;
 • Prijs-kwaliteitverhouding;
 • Klantenservice;
 • Website informatie
 • Toegankelijkheid;
 • Problemen over betaling.

Als je besluit om over te gaan stappen naar een andere zorgverzekering is het natuurlijk wel fijn dat je op de hoogte bent van de kwaliteit van de dienstverlening. Je wilt immers voorkomen dat je overstapt naar een zorginstelling waar je geen affiniteit mee hebt. Het onderzoek van de Consumentenbond panel zorg is eenvoudig online te raadplegen. Hierdoor weet je zeker dat je een keuze maakt gebaseerd op een eerlijk onderzoek.

Het afsluiten van je zorgverzekering

Heb jij een keuze gemaakt voor het afsluiten van je zorgverzekering? Dan is het goed om eerst een offerte op te vragen met daarin de polis. Lees altijd de polis door zodat je zeker weet dat het pakket overeenkomt met hetgeen wat jij in gedachten hebt. Het is immers zonde als je een zorgverzekering afsluit die achteraf niet blijkt te voldoen aan jouw persoonlijke wensen.

Wil jij echter niet teveel betalen? Probeer dan altijd jouw polisvoorwaarden in een vergelijkingswebsite in te voeren. Hierdoor krijg jij in een oogopslag de prijs van verschillende aanbieders te zien. Hierdoor weet je zeker dat je niet teveel zult betalen. Mocht je toch liever persoonlijk iemand willen spreken, dan is dit ook zeker geen probleem. Het is immers een contract dat je voor minimaal een jaar afsluit waardoor het fijn is om zeker te zijn van je zaak.


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips