Helpende hand; Wat te doen als ouder wanneer je puber verslaafd lijkt te zijn

Als ouder is het hartverscheurend om te ontdekken dat je puber mogelijk worstelt met een verslaving. Verslaving kan een verwoestende invloed hebben op het leven van je kind en het is van essentieel belang om snel en doortastend te handelen. In deze blog bespreken we enkele stappen die je als ouder kunt nemen wanneer je puber verslaafd lijkt te zijn, om hen te ondersteunen en de weg naar herstel mogelijk te maken.

Houd de communicatie open

Het is belangrijk om een open en eerlijke communicatie met je puber te onderhouden. Creëer een veilige omgeving waarin je kind zich vrij voelt om zijn of haar gevoelens en zorgen te delen. Wees geduldig, luister aandachtig en toon begrip. Vermijd oordelen en geef blijk van onvoorwaardelijke liefde en steun.

Zoek professionele hulp

Het is raadzaam om professionele hulp in te schakelen bij een vermoeden van verslaving bij jouw puber. Neem contact op met een huisarts, een verslavingsdeskundige of een therapeut zoals Connection SGGZ die gespecialiseerd is in jeugdverslaving. Zij kunnen een diagnose stellen en de juiste behandeling en begeleiding bieden die je kind nodig heeft.

Wees goed geïnformeerd

Informeer jezelf over de specifieke verslaving waar je puber mogelijk mee te maken heeft. Leer meer over de oorzaken, symptomen en behandelingsmogelijkheden. Begrijp dat verslaving een complexe aandoening is en dat het herstelproces tijd en geduld vergt.

Stel duidelijke grenzen en consequenties

Hoewel het belangrijk is om begripvol en ondersteunend te zijn, is het ook essentieel om duidelijke grenzen te stellen en consequenties te verbinden aan ongewenst gedrag. Maak afspraken met je puber over wat wel en niet acceptabel is. Houd je aan deze afspraken en wees consistent in het handhaven van de gevolgen.

Zoek steun voor jezelf

Het omgaan met de verslaving van je puber kan een enorme emotionele belasting met zich meebrengen. Zoek daarom ook zelf steun bij familie, vrienden of ondersteuningsgroepen voor ouders van verslaafde kinderen. Het delen van je ervaringen en het ontvangen van advies kan helpen om de last te verlichten en je veerkracht te vergroten.

Blijf hoopvol en steunend

Het herstel van verslaving is een langdurig proces met ups en downs. Blijf hoopvol en steunend richting je puber. Moedig kleine overwinningen aan en benadruk de kracht en veerkracht die ze hebben getoond. Laat je kind weten dat je er altijd voor hen bent, ongeacht de uitdagingen die ze tegenkomen.

Conclusie

Het ontdekken dat je puber mogelijk verslaafd is, is een zware last om te dragen als ouder. Door open communicatie, professionele hulp, het stellen van grenzen en consequenties, het zoeken van steun voor jezelf en het blijven bieden van hoop en steun aan je kind, kun je een positieve invloed hebben op hun herstelproces. Wees geduldig en geef niet op, want met jouw steun kunnen ze de weg naar herstel vinden en een gezonder, vervullend leven leiden.


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips