Dit komt er kijken bij de aanschaf en installatie van een traplift in huis

Omdat we met elkaar in Nederland steeds ouder worden en ook steeds langer zelfstandig (moeten) blijven wonen, kom je er vroeg of laat mee in aanraking. Je hebt een traplift nodig: voor jezelf of voor een huisgenoot.

Als je dat ziet aankomen, is het goed om je zo snel mogelijk in te lezen in de mogelijkheden. Er zijn namelijk veel aanbieders van trapliften en er bestaan voldoende mogelijkheden om het financiële plaatje op een goede manier in orde te brengen.

Hoe wordt de traplift geïnstalleerd?

Moet jij een beroep doen op een traplift? Dan is het allereerst belangrijk om te kijken naar de installatiemogelijkheden in en om het huis. Is er sprake van smalle trappen, van brede trappen? Zit er een bocht in de trap, of zelfs meerdere? Moet de lift de kamers op één etage weer bereikbaar maken, of op meerdere? In veel gevallen is het mogelijk om een traplift langs de trap te installeren, maar in het ergste geval moet er via de buitenmuur een oplossing worden geboden.

In het vervolg van deze blog gaan we uit van een inpandige traplift; een traplift in huis.

Een traplift kopen of huren?

Samen met een specialist neem je de mogelijkheden en jouw wensen stap-voor-stap door. Als de traplift een permanente voorziening moet worden, dan is het kopen van een traplift de beste oplossing. Gaat het om een tijdelijke voorziening, bijvoorbeeld tijdens de herstelperiode na een operatie? In dat geval is het financieel aantrekkelijk om een traplift te huren. Maar, let op, die tijdelijke voorziening moet niet langer duren dan 24 maanden. Daarna is het financieel weer aantrekkelijker om een traplift te kopen, omdat de kosten oplopen door het langdurige gebruik van de traplift.

Kan ik ook een tweedehands traplift kopen?

Het is ook mogelijk om een tweedehands traplift te kopen. Dat doe je bij dezelfde leverancier – je koopt dus kwalitatief goed materiaal. Als je voor deze oplossing kiest, is het belangrijk om rekening te houden met het feit dat de rails die je nodig hebt niet kan worden gehuurd. Die moet je altijd kopen.

Welke oplossing je ook kiest, er blijft onder de streep in de regel een behoorlijk bedrag over. Is de betaling daarvan bezwaarlijk – best begrijpelijk als je een klein inkomen hebt, of afhankelijk bent van een voorziening voor gepensioneerden, dan zijn ook daar voorzieningen voor.

Wat kost een traplift gemiddeld?

De prijs van een traplift verschilt per soort traplift. Zoals in het bovenstaande genoemd is, kunnen trapliften op verschillende manieren geïnstalleerd worden. Het plaatsen van een traplift is daardoor maatwerk. Er wordt met de moeilijkheidsgraad van het plaatsen van de traplift en daarnaast de soort trap rekening gehouden met het bepalen van de prijs van de traplift. Verder hebben persoonlijke voorkeuren, zoals de keuze voor een tweedehands traplift, invloed op de prijs. Uiteindelijk lopen de prijzen uit van ca. €3.500 tot aan €7.500. Dit is een erg grote investering en kan het dus handig zijn om gebruik te maken van een traplift vergelijken website. In Nederland gelukkig ook een aantal verschillende manieren om de traplift vergoed te krijgen, of in ieder geval een gedeelte.

Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo)

In Nederland kennen we sinds 2015 de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo), zodat ouderen maximaal worden ondersteund om zo lang mogelijk thuis te blijven wonen. Er wordt dan vanuit de gemeente ondersteuning in de vorm van een traplift wmo geboden die past bij de persoonlijke situatie. In de praktijk komt het erop neer dat er een maatwerkvoorziening komt, waarmee de plaatsing van de traplift wordt gerealiseerd.

De gemeente neemt dan het traject volledig over; je hebt dan geen inspraak meer in de plaatsing. Alles wordt geregeld en gefinancierd. Wel kun je gevraagd worden om een eigen bijdrage te leveren. De hoogte van deze bijdrage is afhankelijk van de inkomenspositie van de aanvrager (en zijn of haar inwonende partner) en wordt geheven naar draagkracht. In de praktijk hebben we het dan over een bedrag van maximaal € 20 per maand.


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips