De Positieve Invloed van Psychedelica op het menselijk lichaam

Wie dacht dat psychedelica als paddo’s en magic truffels slecht zijn voor het menselijk lichaam komt bedrogen uit. Uit recentelijk onderzoek blijkt dat een behandeling met psychedelica ontzettend effectief is tegen depressies, verslavingen en meer.

Wat zijn Psychedelica en Waarom Wordt het Gebruikt?

Psychedelica of psychedelische drugs zijn middelen die een spirituele, geest-openbarende werking hebben. Voorbeelden van deze middelen zijn paddo’s, LSD, mescaline cactussen en magic truffels. Wanneer je psychedelica gebruikt verandert je bewustzijn. Je kunt dingen anders waarnemen en denkpatronen kunnen veranderen. Voor een lange tijd werd gedacht dat de middelen alleen recreatief gebruikt konden worden, maar ze hebben ook een therapeutische waarde. Psychedelica als magic truffels en mescaline cactussen mogen in Nederland legaal verkocht worden in smartshops. Dit is uniek in de wereld.[1]https://www.jellinek.nl/informatie-over-alcohol-drugs/drugs/paddos-truffels-psilocybine/

Magic Truffels en Paddo’s in de Gezondheidszorg?

In Nederland worden psychedelica al decennialang recreatief gebruikt. Maar toen de eerste geluiden uit de VS, Canada en Engeland kwamen dat er wetenschappelijke onderzoeken werden gedaan met deze middelen, waren Nederlandse universiteiten er ook als de kippen bij. Onlangs kwam het Groningse UMCG met een groot onderzoek naar buiten, met daarbij de oproep om nieuwe respondenten te vinden voor een vervolgonderzoek.[2]https://www.umcg.nl/-/medisch-wetenschappelijk-onderzoek/psilocybinestudie

Ja, het hek is dus van de dam. Stoffen als psilocybine uit magic truffels en paddo’s worden sinds 2004 gebruikt bij wetenschappelijke onderzoeken naar psychische aandoeningen en verslavingen. In 2020 besloot de Canadese premier zelfs dat het professioneel gebruik van psychedelische drugs in de gezondheidszorg toegestaan is. Inmiddels worden niet alleen deze stoffen meer onderzocht, maar ook ketamine, MDMA en salvia liggen nadrukkelijk onder de loep. Het imago van deze drugs soorten lijkt te veranderen.

Wat kan Psychedelica doen voor het menselijk lichaam?

De stortvloed aan positieve informatie over behandelingen met psychedelica begon in de Verenigde Staten, maar heeft inmiddels Nederland al lang en breed bereikt. Het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) heeft aan het einde van 2022 een wetenschappelijk stuk gepubliceerd over de resultaten van eenmalige psilocybine-behandeling bij 223 patiënten met een ernstige depressie.[3]https://nieuws.umcg.nl/w/effect-psilocybine-op-hardnekkige-depressie Van het grote aantal respondenten van de internationale studie werden er maar liefst 24 in Groningen behandeld. Uit het onderzoek bleek dat bijna 30% van de respondenten na 3 weken nagenoeg geen klachten meer ondervond van hun depressie. Het overgrote deel van de patiënten ondervond minder klachten dan de patiënten die een placebo-behandeling kregen. Zeer hoopvolle cijfers, volgens de onderzoekers.

In het onderzoek valt te lezen dat het ontzettend belangrijk is dat een behandeling met psychedelica onder professioneel toezicht plaatsvindt. Een slechte ervaring met psychedelica kan de klachten van de depressie juist verergeren. Zelf paddo’s kweken met een growkit of magic truffels kopen, om daar vervolgens zelf mee te gaan experimenteren als het gaat om zelfhulp, wordt ten strengste afgeraden. Gerenommeerde Nederlandse smartshops die aangesloten zijn bij brancheorganisaties zullen hierover in hun winkel of op hun website informatie verstrekken.

Johns Hopkins University

Ruim voordat Nederlandse universiteiten zich in de onderzoeken naar de medische kracht van psychedelica gingen mengden, was de Johns Hopkins University in Maryland (VS) al bezig met grootschalig onderzoek.[4]https://hopkinspsychedelic.org/ Sinds 2004 hebben zij tientallen wetenschappelijke stukken gepubliceerd over dit onderwerp. Niet lang na de eerste onderzoeken werd duidelijk dat psychedelica kunnen helpen tegen angsten, verslavingen en depressies. Tussen 2012 en 2015 werd een groot onderzoek gedaan onder 444 verslaafde respondenten. Meer dan 70% gaf aan na een behandeling minder drugs te gebruiken. Uit een ander opvallend onderzoek van de Johns Hopkins University onder honderden respondenten bleek dat een eenmalige behandeling bij 67% van de mensen voor langdurige positieve invloeden zorgde voor hun stemming, houding en gedrag.[5]https://www.umcutrecht.nl/nl/over-ons/nieuws/details/studie-psychedelica-tegen-depressies-afgerond


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips