Alles wat je moet weten over de haargroeicyclus

Veel mensen begrijpen niet hoe het mogelijk is dat de een enorm veel haar kan laten groeien, terwijl de ander amper haar kan laten groeien. Om je hier meer informatie over te geven zullen we in dit artikel kort stilstaan bij de haargroeicyclus en zijn werking. Na het lezen van dit artikel weet jij wat voor impact de cyclus heeft op de groei van het haar.

Hoe groeit haar?

De groei van het haar bestaat uit twee onderdelen te weten de follikel en de schacht. De follikel is een wortel dat zich onder de huid bevindt waaruit de schacht groeit. Wist je dat er ruim 100.000 haarzakjes op de hoofdhuid zitten en meer dan vijf miljoen haarzakjes op het lichaam?

Als we verder inzoomen op het haarzakje zelf bestaat deze ook uit twee onderdelen namelijk de papilla en de bulb. De papilla heeft kleine bloedvaten die de haarzakjes voedt met voedingsstoffen die haargroei stimuleert. De bulb deelt de cellen van de haren. In tegenstelling tot de meeste cellen in het lichaam functioneert de bulb veel sneller.

De fases van haargroei

Haargroei bestaat uit vier fases, namelijk de Anagene fase, de Catagene fase, de Telogene fase en tot slot de Exogene fase. Hieronder zullen we kort stilstaan bij deze punten.

De Anagene fase

Deze fase wordt ook wel de groeifase genoemd en is het eerste deel van de haargroeicyclus. In deze fase delen cellen zich snel waardoor nieuw haargroei snel tot stand komt. Deze fase duurt tussen de twee en zeven jaar. Wist jij dat de duur van deze bepaald hoe lang jouw maximale haarlengte wordt? Mensen met lang haar hebben een erg lange Anagene fase gehad. Naast deze fase zijn er nog externe factoren die van invloed kunnen zijn op de groei in deze fase. Denk hierbij aan genetica, voeding, leeftijd en gezondheid.

De Catagene fase

Zodra de Anagene fase uitontwikkeld is, gaat het over naar de Catagene fase. Dit noemt men ook wel de overgangsfase die slechts twee tot drie weken duurt. In deze fase stopt het haar met groeien en maakt het zich los van de bloedtoevoer waardoor de haar zwakker wordt.

De Telogene fase

Na de Catagene fase komt de rustende fase genoemd Telogene fase. Tijdens deze fase kunnen zwakke haren rusten terwijl nieuwe haren eronder beginnen te groeien. De nieuwe haren zullen in verloop van tijd de zwakke haren doen vervangen. Deze fase duurt ongeveer drie maanden. Over het algemeen bevindt tussen de tien en vijftien procent van alle haren op ons hoofd zich momenteel in deze fase.

Tot slot, de Exogene fase

De Exogene fase staat voor haaruitval fase. Tijdens deze fase wordt het haar losgemaakt van de huid waardoor het uitvalt. Wist je bijvoorbeeld dat het gebruikelijk is dat je elke dag tussen de 50 en 100 haren verliest? En dat deze fase ook maakt dat je haren in de douchegoot of in haarborstel terecht komen? 

Tot slot is het goed om te benoemen dat na de Exogene fase de haarfollikel terugkeert naar de Anagene fase waarbij de cyclus zich volledig zal herhalen.

Tip bij het scheren van je hoofdhuid

In tegenstelling tot het scheren van andere plekken, is het scheren van je hoofdhuid complexer. Tijdens dit proces zul je veel aan de haartjes trekken wat kan leiden tot irritaties van je hoofdhuid. Merk jij dat je in een Exogene fase zit waarin je enorm veel haar verliest? Dan is het goed om te weten dat scheren van de haren goed dient te gebeuren. Het slecht scheren kan namelijk leiden tot irritaties wat je absoluut wilt voorkomen.


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.



Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips