Alles over zorgtoeslag

Elke Nederlander is verplicht om een zorgverzekering af te sluiten. Wanneer je echter moeite hebt met het betalen van de premie, kan je gebruik maken van zorgtoeslag. Dit is een maandelijks bedrag dat je krijgt om ter ondersteuning. Afhankelijk van je woonsituatie heb je hier wel of geen recht op.

Wanneer heb ik recht op zorgtoeslag?

Wanneer je wil weten of je recht hebt op zorgtoeslag, dan kan je dit controleren bij de Belastingdienst. Zij hebben een kleine checklist opgesteld met punten waar je aan moet voldoen om in aanmerking te komen:

  • Je bent 18 jaar of ouder.
  • Je maakt gebruik van een Nederlandse zorgverzekering.
  • Je hebt een inkomen onder de inkomensgrens. Wanneer je een partner hebt behoort jullie gezamenlijke inkomen onder deze grens te liggen.
  • Je bent legaal in Nederland of hebt de Nederlandse nationaliteit.
  • Je vermogen (of gezamenlijke vermogen) is niet te hoog.

Wanneer je aan deze punten voldoet, kom je in aanmerking voor de zorgtoeslag. Er gelden echter andere regels wanneer je een buitenlandse student, militair, gedetineerd of gemoedsbezwaard bent of geen vast adres hebt. Welke regels dan gelden, kan je hier controleren.

Hoeveel zorgtoeslag kan ik krijgen?

Op basis van je inkomen wordt er een berekening gemaakt om te zien op welk bedrag je recht hebt. Tot aan een jaarlijks inkomen van €21,500 heb je recht op €107 zorgtoeslag per maand. Heb je samen met je partner een zorgverzekering? Dan hebben jullie recht op €207 per maand.

Wanneer je inkomen hoger is dan €31,500, heb je geen recht meer op de zorgtoeslag omdat je dan voldoende verdient. Wanneer je een gezamenlijke zorgverzekering hebt, hebben jullie geen recht op zorgtoeslag wanneer jullie gezamenlijke inkomen hoger is dan €40,000. 

Hoe vraag ik mijn zorgtoeslag aan?

Om je zorgtoeslag aan te vragen, ga je naar “Mijn Toeslagen”. Vanaf hier krijg je een overzicht te zien met alle toeslagen die je kan aanvragen en welke je al ontvangt. Wanneer je nog geen toeslag ontvangt, kan je klikken op de knop “aanvragen” naast het kopje “zorgtoeslag”. Als je deze toeslag al ontvangt, maar een wijziging wil maken, dan kan dit via het kopje “Wijziging doorgeven”. 

Wanneer ontvang ik mijn toeslag?

De zorgtoeslag wordt aan het eind van elke maand als voorschot overgemaakt. Eind april ontvang je dus je toeslag voor in mei, omdat de zorgverzekering vaak op de 1e van elke maand wordt afgeschreven. 

Wat kan ik met mijn zorgtoeslag?

Elke zorgverzekering heeft een maandelijks basisbedrag, dit heet de zorgpremie. Wanneer je hier extra’s zoals een tandartsverzekering aan toevoegt, dan verhoogt dat de premie. Kies je voor een verhoogd eigen risico, dan zal dat de premie weer iets verlagen. Het uiteindelijke bedrag is wat je maandelijks aan de zorgverzekering betaalt. Omdat je zorgtoeslag vaak lager is dan de uiteindelijke zorgpremie, is het verstandig om op zoek te gaan naar een betaalbare zorgverzekering die aan je eisen voldoet. Je kan ze online vergelijken, zoals op de website van Zorgkiezer.nl.


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips