Medische termen en afkortingen: W

Bekijk hier alle Medische termen en afkortingen

 

Het wasting syndrome is een syndroom met als belangrijkste kenmerken onvrijwillig gewichtsverlies, langdurige diarree en algemeen malaisegevoel ten gevolgde van HIV-infectie. Het wordt ook wel ‘mini-AIDS’ genoemd.

Water is een heldere, geuloze, smaakloze vloeistof die voorkomt in alle dierlijke en plantaardige weefsels. Het is het chemische component H2O. Het kan meer stoffen oplossen dan enige andere vloeistof.

Waterpokken, ook varicella genoemd, is een besmettelijke virusinfectie. Symptomen zijn onder andere vlekken op de huid, zwakte, misselijkheid, koorts, rillingen en soms longontsteking.

Weeën zijn de ritmische contracties van de baarmoeder voor en tijdens de baring.

Weefsel bestaat uit een aantal gespecialiseerde cellen die een bepaalde functie uitvoeren.

De wervelgaten zijn omsloten door wervellichamen en -bogen en vormen samen het wervelkanaal waarin zich het ruggenmerg bevindt.

Een Western Blot is een ‘blotting’-onderzoek waarin antistoffen tegen antigene delen van een virus worden aangetoond. Blotting betekent het scheiden van stukjes DNA van verschillend moleculair gewicht door middel van elektroforese via agaroseplakjes en fixatie aan een membraan.

Een wilsbeschikking is de wens van een persoon om niet ten koste van alles in leven te worden gehouden.

Een winterhand of -voet (pernio) bestaat uit een lokale, gezwollen, rode, pijnlijke of jeukende plek op vingers, tenen, oren of neus als gevolg van een slechte bloedsomloop.

Een wrat is een vergroeiing op de huid die wordt veroorzaakt door een virus. Wratten zijn besmettelijk en kunnen worden verwijderd, maar verdwijnen soms spontaan.

De wreef is het gebogen, middelste deel boven op de voet.


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips