Wat is endocrinologie?

De kans is groot dat je nog nooit van het woord endocrinologie hebt gehoord. Toch is het een onmisbaar medisch specialisme. Endocrinologie houdt zich bezig met het endocrien systeem. Hieronder vallen alle klieren in je lichaam die hormonen afscheiden, zoals de hypofyse, schildklier, bijnieren en alvleesklier. Een arts die gespecialiseerd is in de endocrinologie heet een endocrinoloog.

De klieren die tot het endocriene systeem behoren, geven hormonen af aan het bloed. Hormonen zijn de signaalstoffen die de functie van andere organen beïnvloedden. Via het bloed komen de hormonen in de organen terecht. Daar stimuleren of remmen ze de werking van de organen. Alleen de organen die gevoelig zijn voor een desbetreffend hormoon reageren er op.

Endocriene klieren

De hormoonklieren hebben geen afvoergang. De hormonen die een hormoonklier komen terecht in de haarvaten die door de hormoonklier lopen. Om deze reden wordt er gesproken van een endocriene klier, oftewel een klier met een inwendige afscheiding. De hormonen komen terecht in het inwendig milieu, oftewel het bloed.

Exocriene klieren

Klieren die wel over een afvoergang beschikken heten exocriene klieren, oftewel klieren met een uitwendige afscheiding. Hun klierproduct komt buiten het lichaam terecht. Voorbeelden hiervan zijn de spijsverteringsklieren, speekselklieren, talgklieren en zweetklieren.

Wat doet een endocrinoloog?

Een endocrinoloog houdt zich bezig met het specialisme endocrinologie. Dit specialisme is gericht op ziekten die zijn ontstaan doordat de organen te weinig of te veel van een bepaald hormoon aanmaken.

Een endocrinoloog onderzoekt, behandelt en begeleidt mensen die een complexe hormoonaandoening of stofwisselingsziekte hebben, zoals een schildklierafwijking, diabetes mellitus, bijnierproblemen, metabole botziekten, problemen aan de hypofyse, vetstofwisselings- en voedingsproblemen, groei- en geslachtsklieraandoeningen en (aangeboren) stofwisselingsstoornissen.

Wanneer naar een endocrinoloog?

De meeste mensen worden door hun huisarts doorverwezen naar een endocrinoloog. Je kunt hier terecht voor:

  • Afwijkingen van de hypofyse
  • Afwijkingen van de bijnier
  • Afwijkingen van de schildklier
  • Afwijkingen van de bijschildklier en calciumhuishouding
  • Diabetes
  • Obesitas of gewichtsproblemen
  • Lipidenafwijkingen
  • Hormonale vruchtbaarheidsproblemen
  • Hormonale afwijkingen aan de mannelijke of vrouwelijke geslachtshormonen
  • Groeistoornissen
  • Puberteitsstoornissen
  • Botstoornissen

Het onderzoek bij een endocrinoloog

Om vast te stellen of iemand een endocrinologische aandoening heeft, moet er eerst een onderzoek worden gedaan. Door middel van een bloedonderzoek wordt de hormoonproductie gemeten. Ook kunnen zo de stoffen die vanuit de hersenen de endocriene klieren aansturen, worden gemeten.

In plaats van een bloedonderzoek kan er soms een functietest worden uitgevoerd. Dit is een test waarbij een bepaalde stof aan iemand wordt toegediend. Bij een gezond persoon wordt de hormoonproductie dan onderdrukt. Bij mensen met een endocrinologische aandoening is dit echter niet het geval.

Bij kleine kinderen waarbij wordt vermoedt dat ze een groeistoornis hebben, wordt de functietest vaak op een andere manier uitgevoerd. De hormoonproductie wordt dan juist uitgelokt omdat de normale hormoonproductie dan niet toereikend is.

Hoe wordt een endocrinologische aandoening behandeld?

De meeste behandelingen bij een endocrinoloog vinden in de polikliniek plaats. Een ziekenhuisopname is meestal niet nodig.

Het gros van de endocrinologische aandoeningen zijn chronische aandoeningen. Voorbeelden hiervan zijn diabetes type 1 en hypothyreoïdie ( een te langzaam werkende schildklier). Hierbij bestaat de behandeling uit het aanvullen van het ontbrekende hormoon. Zo kunnen mensen met hypothyreoïdie een schildkliertablet innemen. Veel mensen kunnen dan weer prima functioneren.

Andere endocrinologische aandoeningen, zoals een te snel werkende schildklier, een gezwel aan de hypofyse of schildklierkanker kunnen met de juiste behandelingen helemaal verholpen worden.

Mensen met type 1 diabetes moeten soms een complexere blijvende behandeling ondergaan. Deze behandeling bestaat uit een pompje en een continue glucose-sensor.


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.



Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips