Medische termen en afkortingen: Z

Bekijk hier alle Medische termen en afkortingen

 

Zalf is een halfvast preparaat waar meestal een geneesmiddel aan is toegevoegd en dat uitsluitend bestemd is voor uitwendig gebruik.

Zemelen zijn de harde laagjes rondom granen. Door het hoge vezelgehalte zijn zemelen een belangrijk element in de voeding en bieden zij bescherming tegen ingewandsaandoeningen.

Een zenuw bestaat uit een of meer bundels van signaaloverdragende vezels die de hersenen en de wervelkolom met de andere delen van het lichaam verbinden.

Het zenuwstelsel van de menselijke anatomie zorgt voor het verzenden, ontvangen en verwerken van zenuwprikkels. Alle spieren en organen van het lichaam zijn voor hun functioneren afhankelijk van deze zenuwprikkels. Drie systemen werken samen om de functie van het zenuwstelsel uit te voeren: het centraal, perifeer en autonoom zenuwstelsel.

Een zetpil is een stevige, kegelvormige pil die wordt toegediend via de anus, vagina of urinekanaal.

Zidovudine, oorspronkelijk AZT genaamd, is in 1986 ontwikkeld als een medicijn tegen AIDS.

Een ziekte is een bepaalde aandoening die kan worden herkend door bepaalde symptomen of tekens.

De ziekte van Addison is een chronische bijnierschorsinsufficiëntie waardoor er een tekort is aan adrenaline.

De ziekte van Alzheimer is de meest voorkomende vorm van dementie, gekenmerkt door degeneratie van de hersenen en het centrale zenuwstelsel.

De ziekte van Bowen is een zeldzame vorm van huidkanker die zich op veel plaatsen in het lichaam kan openbaren. Kenmerken zijn vlakke, rode stukken huid. De ziekte wordt behandeld met chemotherapie en bestraling. Lijders aan de ziekte van Bowen hebben een grotere kans op latere leeftijd long-, nier- of darmkanker te krijgen.

Bij de ziekte van Eisenmenger (ventrikelseptumdefect) is er een gat in het tussenschot van het hart tussen de twee pompende kamers.

De ziekte van Hodgkin is een kwaadaardige aandoening van het lymfeweefsel die wordt gekenmerkt door een progressieve vergroting van de lymfeklieren.

Een ziektekiem of bacil is de gewone term voor elk micro-organisme dat een ziekte veroorzaakt.

De zintuiglijke organen omvatten de huid, de ogen, de oren, de neus en de mond. Een mens neemt de wereld om hem heen waar via gecodeerde boodschappen (elektrische impulsen) die door de zintuiglijke organen naar de hersenen worden gezonden. Onze perceptie berust voornamelijk op het luchtdrukpatroon dat onze oren binnenkomt en op het lichtpatroon dat onze ogen binnenkomt. De tast- en reukzin en smaak zijn ook belangrijk om de wereld om ons heen goed waar te nemen.

Zonnebrandolie wordt gebruikt als verlichting bij huidirritaties en jeuk. Het wordt gemaakt van zinkoxyde en ijzeroxyde en heeft een beschermende, verkoelende en drogende werking.

Het zorgteam is een groep gezondheidszorgwerkers die, elk met hun eigen bekwaamheden en vaardigheden, met elkaar samenwerken om mensen met hun gezondheid te helpen.

Een zuur is een chemische stof die water ioniseert zodat waterstofionen vrijgegeven worden.

Zuurstof is een kleur- en reukloos gas dat van essentieel belang is voor de meeste levensvormen. De dampkring rond de aarde bestaat voor 21% uit zuurstof.

Een zygoot is een ovum (eicel) die is bevrucht door een sperematozoön (zaadcel).

Een zymoloog is iemand die is gespecialiseerd in de leer van de gisting en van de enzymen (ook wel enzymoloog).

Zymosis is een enzymwerking of een door micro-organismen teweegebrachte infectieziekte.


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips