Medische termen en afkortingen: L

Bekijk hier alle Medische termen en afkortingen

 

Lab is de afkorting van: laboratorium.

Labiel is een ander woord voor instabiel.

Lacrimatie is de productie van tranen door het traankliertje als reactie op irritatie van de ogen of emoties.

Lactase is een enzym dat zich gedraagt als een katalysator bij het omzetten van lactose in glucose en galactose.

Lactatie is de productie van melk door de melkklieren als voeding voor de baby.

Lactose is een disaccharide koolhydraatsuiker die voorkomt in melk.

Een lacune is een kleine holte in een structuur, vooral in botweefsel.

Lamel is een dunne plaat, zoals een dun bot. Het is ook een dun schijfje dat is gemaakt van glycerine en gelatine en dat onder het ooglid wordt geplaatst waar het oplost en wordt opgenomen.

Lamina is een dunne laag, gewoonlijk een spier of bot.

Lanugo is het donshaar op een foetus.

Een laparoscopie is een kijkonderzoek van de buikholte met een laparoscoop.

Een laryngectomie is de uitsnijding van het strottenhoofd (larynx).

Laryngitis is een ontsteking van het strottenhoofd die wordt veroorzaakt door een bacterie of virus.

Laser is het acroniem voor ‘light amplification by stimulated emission of radiation’.

Lassitudo is de term voor uitputting of vermoeidheid.

Latent is de medische term voor inactief, rustend.

Latent betekent wel aanwezig zijn maar toch verborgen blijven.

Latentie is een stadium van inactiviteit, bijvoorbeeld tussen het moment van bacteriële besmetting en het uitbreken van de ziekte.

Legionellosis of de veteranenziekte, in 1976 ontdekt tijdens de conventie van het Amerikaanse legioen in Philadelphia, is een longontsteking die wordt veroorzaakt door de Legionella pneumophila bacterie.

Legumine is een eiwit dat in erwten en bonen voorkomt.

De lende is het deel van de rug aan weerszijden van de ruggengraat tussen de onderste ribben en de bovenkant van het bekken.

Lentigo is een vlak, verkleurd plekje op de huid en lijkt op een sproet.

Lepra, ook wel de ziekte van Hansen genoemd, is een besmettelijke ziekte die wordt veroorzaakt door mycobacterium leprae en waarbij de zenuwen, huid (onderhuidsbindweefsel), lymfe en andere weefsels van het lichaam worden aangetast.

Een lesie of laesie is een letsel, kwetsing, verwonding of beschading.

Letargisch is de medische term voor slaapzucht, een ziekelijke slaaptoestand of langdurige bewusteloosheid.

Leukemie is kanker van de bloedvormende organen met als kenmerk een abnormale toename van het aantal onvolgroeide witte bloedcellen in de weefsels van het lichaam met of zonder een overeenkomende toename in het bloed.

Een leukocyt is een witte bloedcel die als voornaamste functie heeft het vernietigen van bacteriën, schimmels en virussen, en het omzetten van onschadelijke giftige stoffen die het gevolg kunnen zijn van allergische reacties en celbeschadigingen.

Een leverfunctieproef is een proef ter bepaling van de leverfuncties (uitscheiding, ontgiftig en koppeling, regulering van de plasma-eiwitten en albuminesynthese, regulering van de suikerstofwisseling, van de vetstofwisseling, afbraak van stoffen, mineralenstofwisseling, bloedstolling, waterhuishouding).

Lichaamsbeweging is het uitvoeren van lichamelijke activiteiten ter bevordering van de gezondheid.

Lichaamsmechanica is de term voor het efficiënte en gecoördineerde gebruik van het lichaam tijdens rustperioden, activiteiten en bewegingen.

Er zijn drie soorten lichaamsvloeistof: het vocht in het bloedplasma, het vocht tussen cellen en het vocht in de cellen.

De lies is de holte tussen de onderbuik en de bovenkant van de dij.

Een ligament is een sterke bindweefselband die dienst doet als verbinding tussen gewrichten, botten en kraakbeen.

De limbus is de rand van het hoornvlies van het oog, daar waar het samenkomt met de harde oogrok, het buitenste omhulsel van het oog.

Lindaan is een medicijn dat wordt gebruikt bij de behandeling van luis en schurft. Dit medicijn wordt gewoonlijk niet voorgeschreven voor kinderen of zwangere vrouwen vanwege de mogelijke bijwerkingen.

De term linguaal heeft betrekking op de tong.

Een lipide is een vetachtige stof in voedingsstoffen en het lichaam. Lipiden zijn een belangrijke bron van energie.

Een lipoom is een goedaardige tumor die vet bevat.

Liq. is de medische afkorting voor: liquefactus of liquor.

Lithium is een zilverachtig, erg reactief metaalelement dat wordt gebruikt bij de behandeling van geestesziekten, vooral bij manische aandoeningen.

Lithotripsie is het verbrijzelen van een steen in de urineblaas en het vervolgens afvoeren van het steengruis door een katheter.

Een litteken is de plaats waar beschadigd weefsel is hersteld.

LO is de medische afkorting voor: lichamelijk onderzoek

Een lob, of kwab, is een halfvrij deel van een orgaan afgebakend door scheurtjes, groefjes of bindweefsel, zoals de kwabben van de hersenen, lever en longen.

Lordose is een abnormale voorwaartse verkromming van de wervelkolom.

Een lotion is een afwasvloeistof van bepaalde samenstelling.

Lucht is een mengsel van gassen in de atmosfeer. Lucht bestaat voor ongeveer 80% uit stikstof. De overige 20% is vrijwel geheel zuurstof.

De luchtwegen zorgen voor de aanvoer van zuurstof in het bloed en de afvoer van afvalgassen, waaronder met name kooldioxide

Lumbaal verwijst naar het lagere gedeelte van de rug tussen de onderste ribben en de bovenkant van het bekken.

Lumbago is de algemene term voor lage rugpijn (spit).

Een lumbale punctie is een punctie van het buitenste harde ruggenmergsvlies (de durale zak) tussen de doornuitsteeksels van de 4e en 5e of de 3e en 4e lumbale wervels.

Het luteïniserend hormoon (LH) is een hormoon van de hypofysevoorkwab met luteïniserende werking. Het stimuleert de follikels in de eierstokken om progesteron af te scheiden en een eicel vrij te geven.

Lyme-ziekte is een door teken overgebrachte ziekte. De eerste symptomen lijken op die van de griep (spierpijn, hoofdpijn, koorts). Een rode ringvormige uitslag is zichtbaar rondom de beet. Als de infectie vroeg genoeg wordt ontdekt, kunnen antibiotica de symptomen bestrijden. Wanneer de ziekte onbehandeld blijft, kunnen er ernstige complicaties optreden.

Het lymfatisch systeem is niet een op zichzelf staand systeem in het lichaam. Het wordt beschouwd als een onderdeel van de bloedsomloop aangezien het uit lymfe bestaat. Dit is een vloeistof die uit het bloed afkomstig is en er weer naar terug gaat via de lymfevaten. Lymfe draagt bepaalde voedingsstoffen, met name vetten, door het lichaam. Het verspreidt ook witte bloedlichaampjes die ziektekiemen bestrijden.

Lymfe is een dunne, heldere, enigszins gele vloeistof waarin weefsels liggen en die wordt geproduceerd in veel organen en weefsels in het lichaam. Deze vloeistof lijkt op bloedplasma, maar heeft een lager gehalte aan eiwitten.

Een lymfocyt is een van de twee soorten kleine bloedcellen (leukocyten) die normaal gesproken 20-30% van de leukocyten van het menselijke bloed vormen, maar bij een infectie in aantal toenemen.

Een lymfoom is meestal een kwaadaardige tumor in het lymfeweefsel.

De term lysis verwijst naar de oplossing van celmateriaal door chemicaliën, enzymen, antistoffen, enz. Verder kan het ook de betekenis hebben van en langzame daling van de koortstemperatuur en verdwijning van de symptomen van een infectieziekte (het tegenovergestelde van een crisis).

Een lysozym is een bacteriologisch werkend lysosomaal enzym dat in bijna alle levende weefsels wordt aangetroffen.


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips