Tetracycline

Het eerste tetracycline antibioticum werd ontdekt in 1948 in een grondschimmel en sindsdien zijn er verscheidene tetracyclinen ontwikkeld. Ze hebben het breedste spectrum van alle thans bekende antibiotica. De onderlinge verschillen tussen de middelen van deze groep zijn niet groot. Ze werken alle bacteriostatisch en de verschillen die er zijn beperken zich hoofdzakelijk tot de werkingsduur. De tetracyclinen kunnen worden gebruikt bij vrijwel alle bacteriële infecties. De belangrijkste zijn:

urineweginfecties, bronchitis, longontsteking, gonorroe (druiper), syfilis en cholera. Ook bij acne (jeugdpuistjes) wordt tetracycline vaak gebruikt. De voornaamste bijwerkingen zijn maagdarmstoornissen (misselijkheid en braken). De ernstigste bijwerking is de zogenoemde stafylococcen-diarree die ontstaat door veranderingen in de darmflora. Voorts kunnen hierdoor ook schimmelinfecties optreden. Sommige tetracyclinen – vooral demeclocycline (Ledermycin) – geven aanleiding tot huidreacties bij blootstelling aan fel zonlicht. Duizeligheid komt voor na gebruik van minocycline (Minocin).

Tetracyclinen worden afgezet in groeiend bot- en tandweefsel, waardoor groeistoornissen van het skelet en verkleuring van de tanden kunnen optreden. Ze mogen daarom niet worden gebruikt door zwangere vrouwen (in
verband met het ongeboren kind) en door kinderen die jonger zijn dan acht jaar. Verder moeten de tetracyclinen met veel water worden ingenomen. Ze worden onwerkzaam gemaakt door melk en melkprodukten en door middelen tegen maagzuur en ijzerpreparaten.

Tetracycline

De meest gebruikte tetracyclinen zijn:

chloortetracycline (Aureomycin), doxycycline (Doxymycin, Dumoxin en Vibramycin), minocycline (Minocin),
oxytetracycline (Terramycin en Vendarcin) en tetracycline (Ambramycin, Mervacycline, Tetrachel en Tetrarco).

De werkingsduur van doxycycline is veel langer dan die van de meeste andere tetracyclinen, waardoor het slechts eenmaal per dag behoeft te worden gebruikt. Bovendien wordt de opname ervan in het bloed minder geremd door voedsel, melkprodukten en dergelijke dan bij de overige tetracyclinen het geval is.


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips