Middelen tegen keelpijn

Keelpijn komt zeer veel voor en is een lastige kwaal. Vooral als men veel moet praten, is keelpijn zeer hinderlijk. In de loop van de tijd zijn vele middelen tegen keelpijn aanbevolen, maar doorgaans gebeurde en gebeurt dit op twijfelachtige gronden en zonder voldoende onderzoek naar hun werkzaamheid.

Keelpijn kan worden veroorzaakt door irritatie van de keel bijvoorbeeld door rook en dergelijke. Een eenvoudig ‘smeermiddel’ is dan een doeltreffende behandeling om niet alleen de keel te verzachten, maar ook het met de keelpijn gepaard gaande hoesten te bestrijden. Meestal echter is de oorzaak van keelpijn gelegen in een infectie door virussen of bacteriën. Indien het om een virusinfectie gaat, kan men slechts trachten de klachten te verminderen. De tegenwoordig beschikbare antivirusmiddelen hebben teveel gevaarlijke bijwerkingen om ze te gebruiken bij virusinfecties die veeleer
oplossing (3%). Keelpijn kan soms op een prettige manier worden verminderd door te gorgelen met een drank als Gargarisma Kan of Gargarisma Quix. In het algemeen gesproken moet men van al deze middelen geen te hoog gespannen verwachtingen koesteren. Met behulp van rust en tijd geneest de kwaal meestal vanzelf. Het kan echter gebeuren dat de keelpijn verergert en de amandelen ontstoken raken.

Deze zijn dan groot, rood en gezwollen, soms met vuilgele stippen erop. Vooral als tevens koorts optreedt, de patiënt zich niet lekker voelt en de halslymfeklieren zijn gezwollen, is het duidelijk dat het beter is een arts te raadplegen. Er is dan grote kans op het bestaan van een door bacteriën veroorzaakte ontsteking van de amandelen. Een dergelijke ‘angina’ geneest vaak spontaan met bedrust, maar soms is het gewenst het genezingsproces te bevorderen met een antibioticum (meestal een penicilline). In zeldzame gevallen kunnen zich namelijk later complicaties voordoen in de vorm van een aanval van acuut reuma of een nierontsteking. Een dergelijke penicillinekuur moet altijd worden afgemaakt, óók als de keelpijn verdwenen is!

Aften in de mond en soms ook in de keel, komen betrekkelijk vaak voor. Het zijn pijnlijke kleine zweertjes met een doorsnee van ongeveer 3 mm, een rode hof eromheen en soms een grijs beslag. De oorzaak ervan is onbekend. Doorgaans verdwijnen ze na ongeveer een week vanzelf. Deze kwaal kan worden bestreden door de mond en de keel te spoelen met mirre en ratanhia of bosbessensap. Het aanstippen van de aften met het ouderwetse boraxglycerine kan in verband met de mogelijke giftigheid van borax (vooral bij kleine kinderen) niet meer worden aanbevolen. In ernstige gevallen kan een mondspoeling met tetracycline (een antibioticum met een breed spectrum) de genezing soms bespoedigen.

Dit middel is uitsluitend op recept verkrijgbaar. Ook zuigtabletten met hydrocortison, een bijnierschorshormoon, worden wel ter verlichting van de klachten toegepast. Wanneer de pijn zo hevig is dat eten vrijwel onmogelijk is geworden, dan kan vóór de maaltijd de hele mond gevoelloos worden gemaakt met een middel voor plaatselijke verdoving in een speciale zalfbasis.


Relevante artikelen
1 reacties
  1. René Chevalieir

    Gargarisma Quix. Als oud Kon.Marine verpleger was het destijds in de 60er jaren een vaak
    gebruikt en voorgeschreven middel bij beginnende keelpijn. Zelf heb ik het natuurlijk ook uit geprobeerd en kan zodoende (ook uit eigen ervaring) de werking er van alleen maar onderstrepen en aanbevelen. Helaas is het goede middel nu niet meer verkrijgbaar.
    Ik had het graag voor mijn vrouw bij de apotheek gehaald.
    Met vriendelijke groet,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips