Fampyra

Fampyra is een medicijn voor MS-patiënten. MS staat voor Multiple Sclerose, een zenuwaandoening met chronisch beloop. Bij MS raakt het zenuwstelsel aangedaan. Het omhulsel van de zenuwen, het isolatiemateriaal dat myeline wordt genoemd, raakt beschadigd. Normaal zorgt de myeline dat zenuwimpulsen goed worden doorgegeven, maar bij MS functioneert dit dus niet goed. Doordat zenuwimpulsen niet goed worden doorgegeven, ontstaan er allerlei klachten bij de ziekte MS. Patiënten kunnen last krijgen van gevoelsstoornissen, vermoeidheid, oogproblemen, verlammingsverschijnselen, en ze kunnen ook terechtkomen in een invalidewagen. De klachten bij MS kunnen op en neer schommelen, maar kunnen ook geleidelijk toenemen.

Het middel

Fampyra is geen medicijn dat MS geneest. Er is ook nog geen behandeling die MS kan verhelpen. Wel zijn er medicijnen die de klachten van MS kunnen verminderen of verzachten. Ook kunnen medicijnen helpen voorkomen dat MS erger wordt en patiënten snel achteruitgaan. Zo zijn er middelen die het immuunsysteem remmen, zodat de myeline minder schade oploopt, en zijn er middelen die ontstekingen remmen.

Fampyra is een middel dat helpt om de zenuwimpulsen wel goed door te geven, zodat er minder klachten ervaren worden. De werkzame stof in dit middel is fampridine. Dit middel staat nog niet altijd in het rijtje met geneesmiddelen bij MS, omdat het een vrij nieuw medicijn is en het nog niet bewezen is dat het echt helpt bij MS. Het middel Fampyra zit nog in experimentele fase.

Gebruik

Fampridrine is sinds 2012 verkrijgbaar op recept, onder de merknaam Fampyra. Vanaf april 2016 wordt het middel vergoed vanuit het ziekenfonds.

Het middel neemt u in via tabletten, op nuchtere maag, tweemaal daags. Het middel kent een aantal bijwerkingen:

Het middel mag niet gebruikt worden bij zwangerschap en het geven van borstvoeding. Er mag alcohol bij het middel gedronken worden. De eerste drie dagen mag u niet autorijden, omdat het middel vooral dan kan zorgen voor misselijkheid, duizeligheid en een verdoofd gevoel in handen en voeten. Na de eerste drie dagen gebruik van Fampyra kunt u wel autorijden.


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips