Vreemd voorwerp in het oog

Kinderen stoppen geen dingen in hun ogen zoals ze dat doen in oren en neus. Als er iets in komt en erin blijft zitten, is dat meestal een zandkorreltje, een vliegje of misschien stof of een zaadje uit een zomers weiland. Slechts af en toe is het metaal of glas.

Het oog is rood en pijnlijk en traant; soms is het gezichtsvermogen verminderd. Misschien is de oorzaak van het probleem te zien. Als er zand onder het bovenste ooglid zit, zal de patiënt u vertellen waar het pijn doet. U kunt onder het bovenste ooglid niets ontdekken zonder het ooglid op te tillen en naar de binnenkant ervan te kijken.

Belangrijk!

Probeer nooit een vreemd voorwerp van het gekleurde deel van het oog te verwijderen. Probeer ook nooit iets te verwijderen dat in het oog gedrukt zit.

Vreemd voorwerp in het oog

Behandeling

Het is belangrijk dat het kind (en u) niet in de ogen wrijft. Dat maakt het alleen maar erger. Het is goed als het oog traant en u kunt dat stimuleren door in het goede oog te wrijven. Als u het vreemde voorwerp kunt zien, is het misschien mogelijk het voorzichtig weg te halen. Als u bijvoorbeeld een vlieg ziet op het onderste deel van het hoornvlies (het tere membraan dat de binnenkant van de oogleden en het zichtbare deel van de oogbol bedekt), dan kunt u die meestal weghalen met de punt van een zakdoek of een wattenstaafje. Als u het kind hebt aangemoedigd om met de ogen te knipperen, kunnen de tranen zoiets vaak van het oogoppervlak naar deze plaats spoelen.

Ook is het mogelijk het bovenste ooglid over het onderste te trekken, zodat de onderste wimpers de binnenkant van het bovenste ooglid schoonvegen.

Als het traanvocht niet voldoende is om het oog schoon te spoelen, kunt u leidingwater gebruiken. Als u probeert dit direct in het oog te laten lopen, gaat het kind knipperen, maar als u voorzichtig warm water over het voorhoofd giet voordat u de kan laat zakken en het in het oog laat lopen, moet het kind het oog open kunnen doen.

Als het probleem zich onder het bovenste ooglid bevindt, zal het kind u waarschijnlijk vertellen dat het schurende gevoel daar vandaan komt. Met een beetje oefening is het mogelijk het bovenste ooglid binnenstebuiten te draaien. Dat valt zonder enige medische ervaring echter niet altijd mee. En zelfs dan is het niet gemakkelijk. Als u het niet voor elkaar krijgt, probeer dan onder het ooglid te kijken door de huid boven het bovenste ooglid omhoog te trekken. Als daar iets zit en u kunt het niet wegkrijgen door er water doorheen te laten lopen, dan moet u hulp inroepen.


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips