Verstopping bij kinderen

De meeste ouders denken te weten wat met verstopping wordt bedoeld. Vaak is dat echter niet zo en ze kunnen hun verkeerde opvattingen overdragen op hun kinderen. Helaas levert dat weer een generatie volwassenen op die worden geobsedeerd door darmen en darmwerking. De behoefte van kinderen om hun darmen te legen verschilt. Sommige kinderen doen dat tweemaal per dag, andere slechts eens in de drie tot vier dagen. De aard van de ontlasting is veel belangrijker dan de tijd tussen de darmactiviteiten.

Oorzaken

Veruit de meest gebruikelijke oorzaak van chronische verstopping is de zorg over de darmen die wordt overgedragen door overbezorgde ouders. Chronische verstopping behoeft geen behandeling omdat allereerst moet worden voorkomen dat ze ontstaat. Een kind kan een minder regelmatige darmbeweging hebben als het ziek is als gevolg van de een of andere onschuldige kinderziekte.

Het kind drinkt minder en zweet misschien overmatig. Het lichaam compenseert dit door vocht te onttrekken aan de ontlasting. Dit soort verstopping gaat vanzelf over als het kind weer in zijn normale ritme komt.

Verstopping bij kinderen

Algemeen advies

Voorkom dat het kind geobsedeerd raakt door het functioneren van zijn of haar darmen. Hij of zij ontwikkelt zonder tussenkomst van volwassenen een routine die voldoet. Dat kan na het ontbijt zijn, omdat de eerste maaltijd van de dag actie uitlokt aan de uitgang.

Maar niet iedereen leeft exact hetzelfde, dus laat het kind zelf de beste tijd kiezen. Als u zich bezorgd maakt, voorkom dan dat het kind dit voelt. Houd slechts tactvol uw ogen, oren en neus open.

Laat een heel jong kind geen uren op een potje zitten alsof er van hem of haar een wonder wordt verwacht, terwijl het dat niet kan bewerkstelligen. Gun oudere kinderen privacy en tijd om naar het toilet te gaan.

Geef uw kinderen het juiste type gezond voedsel met voldoende vezelstoffen. Groenten en fruit die veel vezelstoffen bevatten bevorderen de darmwerking op natuurlijke wijze. Voeding is een belangrijke factor en aandoeningen zoals verstopping, blindedarmontsteking, darmkanker, spataders, kloven in de anus en aambeien zijn westerse kwalen. In ontwikkelingslanden, waar het voedselpakket meer vezels bevat, zijn ze vrijwel onbekend.

Verstopping komt bij baby’s die borstvoeding krijgen heel zelden voor, omdat moedermelk zulk goed voedsel is. Het komt vaker voor als baby’s flesvoeding krijgen en we zien het ook als baby’s overgaan op vast voedsel. Ook dit kan worden voorkomen door het eten van het juiste menu van groenten en vers fruit.

Het moet vrijwel nooit nodig zijn dat ouders chemische laxeermiddelen gebruiken zonder dat ze de dokter hebben geraadpleegd. De dokter kan ze in sommige gevallen gebruiken, maar als er echt sprake is van verstopping en het een probleem is, kan dat gewoonlijk op natuurlijke wijze worden verholpen, zonder toestanden en zonder medicijnen.


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips