Nierinfectie bij kinderen

Een infectie aan de urinewegen kan buikpijn veroorzaken. Dat komt bij meisjes veel vaker voor dan bij jongens. Als de infectie in de blaas zit, klaagt het kind over steken en moet het veel vaker naar het toilet dan normaal. Als de infectie hoger zit, bij de nieren, dan is de buik zelf duidelijk gevoeliger aan de kant of kanten die zijn aangetast.

Urineweginfecties liggen als ziekte-oorzaak vaak niet zo voor de hand. Daarom moet een kind met een onverklaarbare aandoening, die mogelijk gepaard gaat met koorts, als regel een urine-onderzoek laten doen. Als u een dergelijke infectie vermoedt, ga dan met het kind naar de dokter en neem een urinemonster mee. Dat monster moet zo vers mogelijk zijn.

Normale urine die een paar uur in een flesje staat, wordt troebel. (Zij kan ook troebel worden als zij direct in een koud flesje wordt gedaan.)

Nierinfectie bij kinderen

Een urinemonster opvangen

Vang de urine op in een potje of flesje dat vooraf goed is schoongespoeld. Het is het beste als de urine rechtstreeks uit de blaas in het potje of flesje loopt. Dat is gemakkelijker gezegd dan gedaan. Als het kind oud genoeg is om mee te werken, moet het het eerste deel van de stroom laten lopen en pas dan een gedeelte opvangen. De arts heeft dan z.g. schone urine om te onderzoeken. Bij jongens mag de urine niet in aanraking komen met de voorhuid, dus schuif die bij het nemen van een monster voorzichtig iets naar achteren.

Bij een baby is het soms mogelijk te voorspellen wanneer de blaas zal worden geleegd, bijvoorbeeld bij het wakker worden of bij een bepaalde luierwisseling of voeding. Bijna alle baby’s plassen als u ze over de binnenkant van de dijen strijkt of een paar minuten net boven het bot tussen de bovenkant van de beentjes zachtjes op hun buikje trommelt.

Doe uw best om een goed urinemonster op te vangen. Uw dokter kan dan beter beoordelen of er sprake is van een nier-infectie en wat de beste behandeling is.


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.



Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips