Lijmoor bij kinderen

Dit ziet er uit zoals het klinkt. Het middenoor en de buis van Eustachius zijn gevuld met taai slijm dat het gehoor aantast. Het is een pijnloze aandoening die u zich het beste kunt voorstellen als een grote trom waar stroop in is gegoten. Stelt u zich de kwaliteit van het geluid voor dat u krijgt als u daarop slaat. De geluidsoverdracht in het middenoor is even slecht. Geluid van de buitenwereld wordt op zijn tocht naar de hersenen gesmoord. Een lijmoor is een belangrijke oorzaak van slechte spraakontwikkeling bij kinderen. Ze horen de geluiden niet juist en ze herhalen ze zoals ze ze horen.

De aandoening lijkt steeds minder voor te komen, mogelijk vanwege het toegenomen gebruik (en misbruik) van antibiotica. Onze ouders kampten met ernstige infecties en abcessen in het middenoor (tot in de jaren ’40 was er geen penicilline beschikbaar). Nu komen deze veel minder voor, dankzij het bestaan van penicilline, die de bacteriën doodt die het probleem veroorzaken. Het taaie slijm van een lijmoor is echter geen infectieprobleem en een reden waarom het vaker voorkomt is dat kinderen een kuur met antibiotica niet afmaken. Als gevolg van een chronische infectie verzamelen zich in het middenoor vloeistoffen die niet weg kunnen omdat de buis van Eustachius verstopt is.

Symptomen

Omdat er vaak geen sprake is van pijn, zult u waarschijnlijk als eerste verschijnsel opmerken dat het gehoor van uw kind niet helemaal perfect is. Een kind zet de televisie te hard of draait zijn of haar ene oor (het goede) in de richting van het geluid. Kinderen doen zelden alsof ze doof zijn. Als uw kind niet goed lijkt te horen, laat de dokter er dan naar kijken.

Probeer uw kind zachtjes te roepen terwijl u achter hem of haar staat. Als het zich niet omdraait of niet goed lijkt te weten waar het geluid vandaan komt, verdient het probleem nader onderzoek. Doe deze test als er een vriendje of vriendinnetje van uw kind bij is, zodat u twee kinderen van dezelfde leeftijd kunt vergelijken. We gaan er dan wel van uit dat dit kind niet eveneens gehoorproblemen heeft!

Problemen met het gehoor komen bij kinderen die net naar de basisschool gaan veel voor. (Waarschijnlijk hebben ongeveer 20 van de 1000 kinderen er last van.) Een belangrijke reden om deze kinderen op te sporen en te behandelen, is dat hun schoolopleiding eronder lijdt als niemand in de gaten heeft dat ze de lessen niet goed kunnen horen.

Lijmoor bij kinderen

Behandeling

Ga naar de dokter, zodat die kan kijken of het trommelvlies er schoon uitziet. Bovendien kan hij of zij het gehoor van uw kind controleren. Bij een eerste aanval kunnen via de mond medicijnen worden ingenomen om het oor droog te maken. (Dat hoeven niet per se antibiotica te zijn.)

Als dat het probleem niet oplost, zal de dokter overwegen u door te verwijzen naar een keel-, neus- en oorarts. Mogelijk dat er operatief kleine buisjes in het trommelvlies moeten worden gezet.

Deze buisjes hebben ten doel de druk aan beide zijden van het trommelvlies gelijk te houden. Dat effect wordt bewerkstelligd doordat de buisjes een klein gaatje openhouden. Een gaatje in het trommelvlies, een stukje vel, geneest heel snel. De buisjes vallen er vanzelf uit of de specialist haalt ze eruit, waarna het gaatje vanzelf geneest. Het gehoor moet dan weer normaal worden.

Tijdens de operatie kan onder dezelfde algemene narcose worden afgerekend met achterliggende problemen zoals ongezonde keel- en neusamandelen. Als beide oren zijn aangetast, krijgt het kind buisjes in beide oren. Na deze eenvoudige operatie moet u zorgen dat de oren droog blijven.


Relevante artikelen
2 reacties
 1. Sabrina Vrekke

  Hallo,
  Mijn dochter heeft lijmoren. Ik ben met haar naar de kno geweest.
  Over 2 weken gaan we vliegen. Kan dit echt geen kwaad? Kno arts zei van niet. Maar ben er niet gerust op.
  Kunnen de trommelvliezen niet scheuren bij de druk?

  Mvg,
  Sabrina

 2. Beste Sabrina,

  De trommelvliezen zullen niet scheuren. Tijdens het vliegen kan de oorpijn wel toenemen als een logisch gevolg van de toenemende druk op het trommelvlies. Dit kan tijdelijk onprettig zijn.

  Met vriendelijke groet,
  Wesley

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips