Koliek bij kinderen

Een aantal inwendige organen wordt bewogen door spieren die we niet bewust kunnen beheersen. Daardoor kunnen de ingewanden voedsel verwerken zonder dat de eigenaar van het lichaam daarover hoeft na te denken. Waarschijnlijk veroorzaakt kramp in deze spieren de pijn. Bij kinderen is bijna elke koliek pijnlijk maar onbelangrijk. Maak u alleen ongerust als de pijn enkele uren aanhoudt. Er bestaat een aantal ernstige oorzaken voor darmkoliek. Ze lopen uiteen van ontsteking van de blindedarm, tot afsluiting van de darmen en voedselvergiftiging.

Darmkoliek komt veel voor bij mensen van allerlei leeftijd, van baby’s tot bejaarden. Het kan heel pijnlijk zijn, maar gewoonlijk is het onschuldig. Bij baby’s wordt het ook wel drie-maandskoliek genoemd, omdat die leeftijdsgroep er het meest door getroffen lijkt te worden. Het is een tamelijk vage term voor een veel voorkomende aandoening die een aantal gezonde baby’s treft.

Kenmerkend is dat een baby, gewoonlijk jonger dan vier maanden, de beentjes optrekt, rood aanloopt en met vlagen schreeuwt, meestal op een bepaald moment van de dag. Dit wordt over het algemeen toegeschreven aan darmkoliek en in sommige gevallen kan dat heel goed waar zijn. Hoe alarmerend het ook lijkt, het moet gezegd dat baby’s van nature hun beentjes zo optrekken als ze huilen. Het betekent niet zonder meer dat hun buikje pijn doet.

Koliek bij kinderen

De soorten koliek die bij volwassenen veel pijn veroorzaken, zoals nierkoliek door nierstenen of galkoliek door stenen in de buurt van de galblaas, zijn geen gebruikelijke kinderziekten.

Nadat ze hebben vastgesteld dat er niets ernstigs mis is, zitten ouders nog steeds met het probleem wat ze nu verder moeten met een situatie die heel gespannen kan worden. Er bestaat geen snelle en zekere remedie tegen, dit stadium gaat voorbij, maar tot dan kunt u:

1. Het probleem bespreken. Niet alleen met uw huisarts of consultatiebureauarts, maar ook met uw partner en andere volwassenen. Deze voorbijgaande fase kan een heleboel spanning en onrust veroorzaken die de zaak alleen maar verergeren.

De baby reageert misschien goed op een meer ontspannen, minder beladen sfeer. Is sommige gevallen kan uw dokter medicijnen voorschrijven.

2. Met hulp van uw partner verschillende manieren proberen om het kind tot rust te brengen zonder dat het huilen u van uw stuk brengt. (Dat is gemakkelijker gezegd dan gedaan.) Knuffel de baby, voed hem of geef hem een schone luier, neem hem in uw armen en loop wat met hem rond of leg hem in de kinderwagen en ga een eindje wandelen. Maak met de baby een ritje in de auto of laat hem over uw schouder kijken terwijl u wat rondloopt. Misschien vindt u iets waarmee u uw baby stil krijgt.


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips