Hooikoorts bij kinderen

Deze veel voorkomende allergie is een reactie op gras-stuifmeel dat in de zomermaanden juni en juli in de lucht hangt.

Hooikoorts is echter een term waarmee meer wordt omschreven dan een reactie op grassen. Ook het stuifmeel van bomen kan al vanaf maart tot september hooikoortssymptomen veroorzaken. Denk bij een verkoudheid die de hele zomer aanhoudt aan hooikoorts.

Het is mogelijk te voorspellen wanneer hooikoortssymptomen waarschijnlijk zullen toeslaan. Dat is nuttig bij het uitstippelen van vakanties, bij het schatten van de invloed van het probleem op het schoolgaan en bij het bepalen van het moment van een behandeling.

Hooikoorts bij kinderen

Hooikoortsaanvallen voorspellen

• Zelfs als de exacte oorzaak van de hooikoorts niet bekend is, kunt u de symptomen elk jaar tezelfdertijd verwachten. Houd daarbij rekening met mooie nazomers, enz.

• Let op het weer. Een natte lente bevordert de groei van gras, waardoor er ’s morgens veel stuifmeel zal zijn. Natte zomerdagen daarentegen houden het stuifmeelgehalte laag. Warme, winderige droge dagen in juni en juli veroorzaken de meeste problemen.

• De allergieafdeling van het Academisch Ziekenhuis van Leiden verzorgt tijdens de zomermaanden speciale berichten voor hooikoortspatiënten die in mededelingenrubrieken op de radio en via internet worden uitgezonden. Door daarnaar te luisteren of te kijken, kunt u bijvoorbeeld voorkomen dat u op een ’ongunstige’ dag zonder hooikoortsmedicijnen van huis gaat met uw kind. In België worden hooikoortsmededelingen verspreid via radio, t.v. en kranten (bij het weerbericht) en ook het automatische telefonische weerbericht vermeldt de ’pollentelling’.

Aanvallen beperken

• Probeer de slechtste periode van het seizoen door te brengen aan zee. Zeelucht is meestal vrij van stuifmeel.

• Houd in juni en juli de ramen van de auto en uw huis zoveel mogelijk gesloten. Buiten kan een zonnebril nuttig zijn.

• Vermijd grasachtige gebieden. Houd het kind binnen als het gras wordt gemaaid en houd het ook, indien mogelijk, weg van het platteland. Houd er rekening mee dat vooral ’s a-vonds, als de lucht afkoelt, veel stuifmeel neerkomt.

• Zorg dat leraren op de hoogte zijn van de problemen van uw kind. Met een beetje goede wil kan de school veel doen om aanvallen te helpen voorkomen. Een goede verstandhouding met de school is belangrijk omdat hooikoorts belangrijk schoolwerk en examens kan verstoren als het kind ouder wordt.


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips