Diarree bij kinderen

Overvloedig vochtverlies is het grootste gevaar van diarree. Hoe onsociaal het ook is, kinderen ondervinden er zelden schade van, tenzij ze uitdrogen door vochtverlies. Diarree gaat vaak gepaard met braken, ongeacht de oorzaak.

De kleur van de ontlasting kan veranderen als de darm-inhoud het kinderlichaam snel passeert. Met name kunnen de uitwerpselen een verontrustend heldergroene kleur krijgen.

Dat komt door de groene gal, die normaal de tijd heeft een meer vertrouwde bruine kleur aan te nemen. Op zichzelf is het geen verontrustend teken en het is evenmin een aanwijzing dat een baby honger lijdt. Antibiotica kunnen de schoonmaakbacterie die de darm bewoont, doden.

Dat kan tijdelijke diarree veroorzaken. Ook ongerustheid kan een tijdelijke diarree-aanval veroorzaken, omdat adrenaline het passeren van voedsel versnelt.

Diarree bij kinderen

Wat moet u doen

Bel de dokter als u niet zeker weet wat de oorzaak is of als u weet dat behandeling nodig zal zijn. Strakke richtlijnen geven is onmogelijk, maar als een kind na 24 uur niet opknapt, moet u medische hulp inroepen. Maar als de toestand van uw kind u zorgen baart, kunt u uiteraard altijd eerder contact opnemen met de huisarts.

Het leeuwendeel van de behandeling is veilig en eenvoudig en redt miljoenen kinderen over de hele wereld. Het kind moet via de mond vloeistof binnen krijgen. Borstvoeding is prima, als het kind nog zo wordt gevoed. Oudere kinderen kregen traditioneel kleine beetjes koel, gekookt water.

In noodgevallen voldoet dat nog steeds, maar er bestaan nu ook zogenaamde ORS-sachets, zakjes poeder in verschillende smaken, waarvan een drank kan worden bereid. Dit middel, te koop onder de naam O.R.S., is een mengsel van glucose en zouten. Bereid het volgens de gebruiksaanwijzing en experimenteer om te zien welke uw kind lekker vindt. Als het vocht op deze wijze wordt aangevuld, blijven de meeste kinderen gezond totdat de diarree over is. De zakjes zijn verkrijgbaar zonder recept en het is de moeite waard ze voor dit soort noodgevallen in huis te hebben.

Als een kind geen via de mond toegediende vloeistof kan verdragen (wat bij deze nieuwe producten zelden voorkomt) moet het naar het ziekenhuis, waar vloeistof via de aders kan worden toegediend totdat de symptomen overgaan. Maak u niet druk om het feit dat het kind in zo’n periode niet eet. Wat het bovenal nodig heeft is vocht, eten is niet zo belangrijk.

Baby’s zijn veel gevoeliger voor vochtverlies door diarree dan oudere kinderen.

Uitdroging

Dit is het grote gevaar van diarree en braken.

Verschijnselen en symptomen
Het kind dat veel vocht verliest als gevolg van diarree en braken, is suf en beroerd. De lippen en tong zien er vaak droog uit en waar dokters op letten is een teken dat de normale elasticiteit van de huid is afgenomen. Als u de huid van bijvoorbeeld de borst tussen uw vingers in een plooi omhoog drukt, veert deze bij het loslaten direct terug als het kind gezond is.

Bij het uitgedroogde kind is de huid minder elastisch en ziet het vel er oud uit. Ook zijn de ogen van het kind vaak ingevallen. Wees op uw hoede voor dit soort signalen als uw kind aanhoudend vocht verliest als gevolg van braken en diarree.


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips