Buitenoorontsteking bij kinderen

De gehoorgang is de doorgang waar de dokter in kijkt als hij het trommelvlies wil zien. Als deze gang ontstoken raakt, is er sprake van een buitenoorontsteking of otitis externa. De pijn en het probleem liggen buiten het trommelvlies en het bewegen van de oorschelp doet pijn. Deze ontsteking komt bij kinderen veel voor. De gebruikelijke oorzaak is het schoonmaken van de oren met een wattenstaafje of de vingers. Oren hoeven alleen te worden gewassen. Ze van binnen schoonmaken is niet nodig. Was is goed en heeft een doel.

Een andere oorzaak is een vreemd voorwerp, zoals een kraal of een erwt, die in de gehoorgang is gestopt, of zwemmen, vooral in water met chloor. Als u buitenoorontsteking vermoedt, moet u met uw kind naar de dokter.

Buitenoorontsteking bij kinderen

De behandeling bestaat in het wegnemen van de oorzaak en een behandeling met antibiotica, hetzij via de mond, hetzij via druppels. De druppels kunnen ook een ontstekingsremmend medicijn bevatten. Soms is er geen sprake van een algemene ontsteking, maar van een plaatselijk probleem in de gehoorgang, zoals een puistje, en het komt veel voor dat de oorzaak niet met zekerheid kan worden vastgesteld.

Het buitenoor

Kraakbeenflappen die pinnae (oorschelpen) worden genoemd, steken aan beide kanten uit het hoofd. Ze veroorzaken weinig gezondheidsproblemen, behalve dat ouders soms bezorgd zijn dat ze te veel uitsteken en dat het kind flaporen heeft. Een ouder kind wordt soms op school geplaagd. Als u zich echt bezorgd maakt, praat er dan met uw huisarts over. In sommige gevallen is een eenvoudige cosmetische operatie genoeg om het probleem te corrigeren. Dat wordt gewoonlijk pas gedaan als het kind ongeveer zes jaar is. Verdoe uw tijd niet met het vastplakken van oren met pleisters. En vraag u evenmin bezorgd af of de manier waarop de oorschelp ’s nachts op het kussen ligt het probleem verergert of niet.

De buitenste gehoorgang is een tunnel van de oorschelp naar het trommelvlies. Hij is bekleed met cellen die een zachte, gele was produceren die van nature vanuit de gehoorgang naar buiten beweegt en alle stof en afval dat zich in de gang ophoopt, afvoert. Het begin van de gehoorgang is het gaatje waar een vinger in gestoken kan worden. Als er dingen in de gehoorgang worden gestopt, houden die de was tegen zodat die zich ophoopt en verhardt tot donker oranje brokjes, dieper in de gehoorgang.


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips