Blindedarmontsteking bij kinderen

Blindedarmontsteking bij kinderen komt zelden voor vóór de leeftijd van één jaar en dat heeft te maken met de vorm van de blindedarm bij baby’s. De blindedarm is een aanhangsel (appendix) van de darm, dat rechtsonder in de buikholte ligt. Hij kan op verschillende manieren liggen en lijkt op een worm. (Daarom wordt hij ook wel ’wormvormig aanhangsel’ genoemd.)

Verschijnselen en symptomen

Een ontsteking van de blindedarm brengt een combinatie van symptomen met zich mee. Als de pijn begint, is dat vaak rondom de navel en in vlagen. Naarmate het erger wordt, gaat de patiënt zich meestal ziek en misselijk voelen. De pijn verplaatst zich dan vaak naar rechtsonder in de buik, boven de plaats van de blindedarm, en wordt constant.

Het kind ziet er uit alsof het pijn heeft. Slechts weinig artsen die bij een echt geval van blindedarmontsteking worden geroepen, treffen een kind aan dat blij rondloopt. Meestal is de polsslag van het kind versneld en heel vaak heeft het koorts. De tong is meestal erg beslagen en wit en de adem van het kind ruikt onaangenaam.

Blindedarmontsteking bij kinderen

Behandeling

Als u deze aandoening vermoedt, moet u de dokter waarschuwen. De behandeling bestaat in operatieve verwijdering van de blindedarm. Aarzel niet als u bang bent voor blindedarmontsteking. U ziet haar in de fasen waarin een vroege diagnose belangrijk is, terwijl veel symptomen nog niet echt duidelijk zijn. Uitstel kan leiden tot perforatie (waarbij de blindedarm scheurt), die buikvliesontsteking (peritonitis) tot gevolg heeft. Het buikvlies is het vlies dat alle inwendige organen van de onderbuik omhult.

Veel kinderen klagen niet over deze typische verschijnselen en symptomen en misschien doet deze volgorde van gebeurtenissen zich ook helemaal niet voor. Blindedarmontsteking is niet altijd gemakkelijk te ontdekken. Zelfs chirurgen (die de patiënten gewoonlijk zien als het duidelijk is!) moeten soms opereren om te zien wat het probleem is. Vaak valt alleen door kijken naar de blindedarm te zeggen of dat de oorzaak van de buikpijn is.


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips