Bedplassen bij kinderen

De leeftijden waarop kinderen elke nacht helemaal droog zijn, lopen sterk uiteen. Meisjes zijn vaak eerder ’s nachts zindelijk dan jongens, maar de meeste kinderen blijven tussen het derde en vierde jaar droog. Toch houdt bij een heleboel normale kinderen (waarschijnlijk een op tien) het bedplassen pas op na enkele jaren basisschool.

Als uw kind op vierjarige leeftijd nog in bed plast, of als u zich bezorgd maakt omdat het bedplassen na een droge periode opnieuw begint, ga dan naar de dokter. Neem een plasje mee. Het is heel belangrijk dat wordt vastgesteld of het kind geen al lang bestaande urineweginfectie heeft.

De dokter controleert of er lichamelijk niets aan de hand is. Slechts zelden vindt men een oorzaak zoals suikerziekte of spoelwormen.

Als uw kind een droge periode heeft gehad maar weer begint met bedplassen, kan er sprake zijn van een infectie, maar het kan ook een psychologische oorzaak hebben. De komst van een nieuwe baby in het gezin is één voorbeeld van een verstoring van het leven van een kind dat bedplassen kan doen terugkeren.

Bedplassen bij kinderen

Wat u moet doen

Het belangrijkste is dat u niet overdreven reageert op de vervelende opgave dat u elke ochtend een nat bed moet verschonen. U kunt uw werk tot een minimum beperken door een plastic onderlegger te gebruiken. Verder is het van groot belang dat u niet boos wordt, zoals het eveneens heel belangrijk is dat u niet doorslaat naar de andere kant en het kind buitensporig beloont voor droge nachten.

’s Nachts

Zorg dat het kind met een lege blaas naar bed gaat. Laat het kind bovendien nog een keer plassen als u zelf naar bed gaat. Het is niet nodig hem of haar daarvoor wakker te maken. Het voelen van de koude po of toiletrand lokt een reflex uit zodat de blaas snel wordt geleegd. Het kind weet daar de volgende ochtend niets meer van.

Overdag

U kunt de blaas van het kind oefenen, zodat deze steeds grotere hoeveelheden urine kan bevatten. Moedig het kind aan om zijn of haar plas op te houden, totdat het eraan gewend is een volle blaas onder controle te houden. Vriendelijk maar vasthoudend kunt u de periode tussen aandrang en de echte gang naar het toilet steeds langer maken. Het is gewoon precies hetzelfde als volwassenen doen wanneer ze ergens zijn waar geen toilet voorhanden is.

Spelletjes en andere remedies

Kinderen vinden het leuk om spelletjes te doen die te maken hebben met een droog bed en te zien dat hun prestaties worden vastgelegd. U kunt bijvoorbeeld een kalender maken en daarop een droge nacht aangeven met een merktekentje of een rode ster. Het is verkeerd om dingen zoals een nieuwe fiets te beloven; zo’n beloning is absoluut niet in verhouding met het belang van bedplassen.

De dokter kan beslissen om medicijnen of een piaswekker voor te schrijven. Het is goed om daarbij aan te tekenen dat die niet vaak hoeven te worden gebruikt en dat de hiervoor beschreven eenvoudige maatregelen uiteindelijk succes hebben. Als er medicijnen worden voorgeschreven, houdt u zich dan aan de gebruiksaanwijzing.

Plaswekkers gaan af als het kind begint te plassen. Ze zijn meestal niet doelmatig bij kinderen jonger dan zes jaar, omdat het kind niet weet waarom het eigenlijk wakker werd. Zorg dat het apparaat goed werkt en dat het niet nog een bron van irritatie voor de rest van het gezin wordt.

Bedplassen is geen ernstig probleem bij kinderen. Bijna alle kinderen worden uiteindelijk droog. Onterechte bezorgdheid hierover roept meestal spanningen en onrust op en daardoor wordt de dag, of liever gezegd de nacht, dat het bedplassen definitief is overwonnen, alleen maar verder uitgesteld.


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips