Inentingen bij baby’s en kinderen

Vanaf het moment dat je baby geboren is totdat hij of zij 14 jaar is, kan je je kindje laten inenten. Hoe gaat een inenting in zijn werk? Waartegen kan je je baby inenten? En heeft een vaccinatie bijwerkingen?

Met een vaccinatie kun je voorkomen dat je kindje ziek wordt. Een baby krijgt zijn eerste prik als hij zes tot negen week oud is. Daarna volgt er een inenting na drie, vier, elf en veertien maanden. Je kind krijgt de laatste inentingen als hij 9 of 12 jaar oud is.

Tegen welke infectieziektes wordt je kind ingeënt?

Je kind wordt ingeënt tegen de volgende 12 infectieziektes:

  • Difterie (D)
  • Kinkhoest (K)
  • Tetanus (T)
  • Polio (P)
  • Haemophilus influenzae type b (Hib)
  • Hepatitis B (HepB)
  • Pneumokokken (Pneu)
  • Bof (B)
  • Mazelen (M)
  • Rodehond (R)
  • Meningokokken C (MenC)
  • Humaan Papillomavirus (HPV)

Ruim 90 procent van de mensen in Nederland is ingeënt. De kans is dan ook erg klein dat er een van de 12 infectieziektes uitbreekt. Om het risico klein te houden, is het belangrijk dat kinderen gevaccineerd blijven worden.

Hoe werkt een vaccinatie?

Als je kindje een kinderziekte heeft, bouwt zijn lichaam automatisch afweerstoffen op. Deze stofjes blijven voor altijd in het bloed zitten. Je kindje is dan voor de rest van zijn leven niet meer vatbaar voor een ziekte. Bij een vaccinatie krijgt je kindje een kleine dosis afgezwakte of dode ziektekiemen ingeënt. Zo wordt je kind bij een BMR-inenting bijvoorbeeld ‘besmet’ met verzwakte ziektekiemen van de bof, mazelen en rodehond. Natuurlijk krijgt je kind deze ziektes niet echt. Zijn lichaam krijgt echter wel het seintje dat het afweerstoffen moet aanmaken tegen deze ziektes. Hierdoor wordt je kind immuun voor de betreffende ziektes.

Hoe werkt het immuunsysteem van een kindje?

Meestal is je kind pas na een aantal inentingen goed beschermd tegen de 12 infectieziekten. Zo krijgt een kindje vier keer de Hib-prik. Voor die tijd loopt je kind nog steeds het risico om een Hib-ziekte te krijgen, maar dit risico wordt na iedere vaccinatie kleiner.

Moet je betalen voor de inentingen?

Je kind krijgt inentingen die onder het Rijkvaccinatieprogramma (RVP) vallen. De Nederlandse overheid biedt dit programma gratis aan. Je ontvangt altijd een uitnodiging om deel te nemen aan dit programma. Je krijgt dit bericht kort na de geboorte van je baby van het RIVM. Je ontvangt dan diverse oproepkaarten. Deze oproepkaarten neem je altijd mee naar het consultatiebureau waar je kindje wordt ingeënt. Het consultatiebureau neemt contact met je op om een afspraak te maken voor de inentingen. Je kind krijgt prikken in het bovenbeen of in de bovenarm.

Ben je verplicht om je baby of kind te laten inenten?

In Nederland ben je niet wettelijk verplicht om je kindje te laten inenten. Toch kiest het grootste deel van de ouders er wel voor om hun kind(eren) te laten inenten.

Wanneer krijgt je kindje inentingen?

Heb je besloten om deel te nemen aan het Rijksvaccinatieprogramma? In het onderstaande schema staat vermeld wanneer je baby of kind welke inentingen krijgt.

DKTP-Hib-HepB en Pneu 6 tot 9 weken
DKTP-Hib-HepB 3 maanden
DKTP-Hib-HepB en Pneu 4 maanden
DKTP-Hib-HepB en Pneu 11 maanden
BMR en Men 14 maanden
DKTP 4 jaar
DTP en BMR 9 jaar
HPV Meisjes vanaf 12 jaar
MEN 14 jaar

Sinds 2019 krijgen alle kinderen van 14 jaar een uitnodiging voor een extra vaccinatie tegen meningokokken. Deze bacterie kan hersenvliesontsteking en bloedvergiftiging veroorzaken. De extra vaccinatie is een uitgebreidere vaccinatie dan de inenting die ze al hebben gehad toen ze een jaar waren.

DKTP-vaccinatie

Zo’n 8 weken na de geboorte krijgt je baby zijn eerste vaccinatie. Dit zijn twee prikken. Het is de eerste reeks van DKTP- en Hib-inentingen. De DKTP-prik wordt herhaald als je kindje 3 maanden, 4 maanden, 11 maanden en 4 jaar oud is. Als je kind 9 jaar oud is, krijgt hij nog een keer deze vaccinatie, maar dan zonder kinkhoest erin. Dit is de DTP-inenting. De DKTP-inenting beschermt je kindje tegen:

  • Difterie
  • Kinkhoest
  • Tetanus
  • Polio

Difterie

Difterie is een zeer ernstige infectieziekte die zich uit in verschillende organen. Difterie kan het hart en het zenuwstelsel aantasten en leiden tot verstikking.

Kinkhoest

Kinkhoest is een zeer besmettelijke luchtweginfectie die vooral gevaarlijk is voor zuigelingen. Wil je er zeker van zijn dat je kindje vanaf de geboorte al optimaal beschermd is tegen kinkhoest? Dan is het mogelijk om jezelf tijdens je zwangerschap al te vaccineren.

Tetanus

Tetanus is een ziekte die kan leiden tot beschadigingen van het spier- en zenuwstelsel. Dit kan weer leiden tot slikklachten, ademhalingsproblemen, verkramping aan de kaakspieren, een hoge bloeddruk, botbreuken en hartritmestoornissen.

Polio

Een andere naam voor polio is kinderverlamming. Hierbij kan een virus in het zenuwstelsel doordringen. Dit kan leiden tot ernstige verlammingsverschijnselen of overlijden.

Hib-vaccinatie

De Hib-vaccinatie wordt samen met de DKTP-vaccinatie gegeven. De Hib-inenting wordt herhaald als je kindje 3, 4 en 11 maanden is. Met de Hib-vaccinatie is je kindje beschermd tegen:

Hepatitis B

Deze acute of chronische leverontsteking kan leiden tot leverfalen.

Haemophilus influenzae type b

Een infectie met haemophilus influenza type b kan leiden tot bloedvergiftiging, strotklepontsteking of hersenvliesontsteking.

Pneumokokkenvaccinatie

Als je baby 6 weken oud is, wordt hij ingeënt tegen 10 typen pneumokokken. Deze pril wordt meestal tegelijk gegeven met de DKTP- en Hib-vaccinatie. De pneumokokkenvaccinatie wordt herhaald als je kindje 4 en 11 maanden oud is. Een infectie met pneumokokken kan leiden tot hersenvliesontsteking, ernstige longontsteking en bloedvergiftiging.

BMR-vaccinatie

Als je kindje 1 jaar en 2 maanden oud is, krijgt hij de eerste BMR-inenting. Vaak wordt deze vaccinatie in combinatie met de inenting tegen Meningokokken C gegeven. De BMR-inenting wordt herhaald als je kindje 9 jaar is. Met de BMR-vaccinatie is je kindje beschermt tegen:

Bof

De bof is een ziekte van de speekselklieren en kan leiden tot hersenvliesontsteking.

Mazelen

Mazelen is een zeer besmettelijke ziekte die gepaard gaat met hoge koorts en huiduitslag. Mazelen kan leiden tot ernstige klachten als bronchitis, oorontsteking, hersenontsteking en longontsteking.

Rodehond

Rodehond is erg gevaarlijk voor ongeboren baby’s als een zwangere vrouw wordt aangestoken. Wanneer je als zwangere rodehond oploopt, dan loop je het risico op een miskraam. Bovendien is de kans groter dat je kindje een afwijking heeft.

Vaccinatie meningokokken C

Als je kind 1 jaar en 2 maanden oud is, krijgt hij een inenting tegen Meningokokken C. Een infectie met meningokokken C is zeer gevaarlijk. Deze infectie kan leiden tot bloedvergiftiging en hersenvliesontsteking.

Wat zijn de bijwerkingen van een inenting?

Meestal doet een inenting eventjes pijn. Je baby zal hier waarschijnlijk van moeten huilen. Gelukkig verdwijnt de pijn snel. Vaak wordt de plek van de vaccinatie wat dikker en rood. Dit verdwijnt na een paar uur of een aantal dagen. Het kan helpen om direct na de vaccinatie een koud, nat washandje op de plek te leggen. Verder kan een vaccin altijd wat bijwerkingen geven. De meeste voorkomende bijwerkingen die kinderen na een DKTP- en Hib-inenting ervaren zijn:

  • Hangerigheid
  • Niet lekker voelen
  • Koortsig
  • Meer huilen
  • Slechter eten
  • Meer of minder slapen

Bijwerkingen na een BMR-inenting treden vaak pas na vijf tot twaalf dagen op. Je kindje kan dan wat hangerig zijn en wat verhoging hebben. Sommige kinderen hebben een paar dagen last van lichte huiduitslag. Deze klachten zijn vaak binnen twee dagen verdwenen.

Wanneer de huisarts raadplegen bij bijwerkingen?

Heeft je kindje een vaccinatie gehad en heeft hij een temperatuur van 40 graden of hoger? Of heeft hij last van stuipen? Dan is het verstandig om contact op te nemen met de huisarts. Doe dit ook als er sprake is van heftige of onverwachte klachten of als de klachten langer dan twee dagen aanhouden.

Wat kun je zelf doen na een vaccinatie?

  • Masseer de plek van de vaccinatie na de prik. Door dit te doen, beperk je het pijnlijke gevoel.
  • Heeft je kindje lichte koorts? Kleed hem dan luchtig en let erop dat hij genoeg drinkt.
  • Heeft je kindje veel last van bijwerkingen? Geef hem na de vaccinatie dan een paracetamol.
  • Blijf de dag na de vaccinatie thuis met je kindje en plan geen andere activiteiten.

Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.



Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips