Revalidatie van kanker

Voor de revalidatie, een zeer belangrijk onderdeel van de behandeling van kanker, wordt vaak al voor het begin van de behandeling een plan gemaakt. De keuze van de behandeling zal bepalend zijn voor aard en duur van de revalidatie.

Maar in welke vorm de revalidatie ook wordt toegepast, het doel is altijd hetzelfde: de patiënt in staat te stellen een zo normaal mogelijk leven te leiden. Dit kan betekenen omscholing voor een ander beroep, de hulp van een gezinsverzorgster, een trainingsprogramma of het leren gebruiken van een prothese. Dergelijke sterk uiteenlopende aangelegenheden vereisen meestal de samenwerking van verschillende deskundigen in een team. Afhankelijk van wat er nodig is, kan de patiënt behalve met de huisarts te maken krijgen met een aanzienlijk aantal welzijnswerkers. Dit kunnen revalidatie-artsen, fysiotherapeuten, maatschappelijk werkers en bezigheidstherapeuten zijn.

Sommige van de meest voorkomende revaliderende behandelingen zijn: spraakonderricht door een spraakleraar die een patiënt weer helpt te leren spreken na een operatie aan het strottenhoofd of de mond, het leren omgaan met een stoma of het leren omgaan met een prothese met de hulp van een bezigheidstherapeut. Met de revalidatie kan een begin worden gemaakt in het ziekenhuis, thuis of poliklinisch.

Raak niet ontmoedigd wanneer de eerste pogingen moeilijk zijn en de resultaten teleurstellend. De vooruitgang kan langzaam zijn en er kan veel hard werken nodig zijn om iets te bereiken. Geef de moed niet op en onttrek u niet aan het revalideringsprogramma dat voor u is opgesteld. Houd u aan de instructies van de therapeut. Wanneer er problemen zijn, aarzel dan niet om deze te bespreken met therapeut, revalidatie-arts of medisch begeleider.

Er zijn ook groepen van vrijwilligers, die meestal bestaan uit van kanker genezen patiënten, die u kunnen helpen in de moeilijke aanpassingsperiode in uw leven tijdens en na de behandeling. Deze mensen zijn goede hulpverleners, omdat zij dezelfde moeilijkheden hebben doorgemaakt.


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.



Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips