Ongemakken in het dagelijks leven door droge huid

Het hebben van een droge huid zal voornamelijk voor veel irritaties zorgen. Zo kan het gaan schilferen en gaan jeuken. Wanneer een droge huid onbehandeld blijft, bestaat er zelfs een kans op kleine scheurtjes die tot kleine bloedingen kunnen leiden. Maar wat is een droge huid nu precies en welke ongemakken in het dagelijks leven zijn er door het hebben van een droge huid? In dit artikel zullen we hier nader bij stilstaan.

Een droge huid – de basis

Als er een tekort aan vocht in de bovenste laag van de huid aanwezig is, dan ontstaat er een droge houdt. Normaliter zorgt deze laag voor een bescherming van stoffen van buitenaf. De bovenste laag bestaat namelijk uit dode huidcellen en vetten waardoor er een mooie barrière wordt gevormd voor de rest van de huidlagen. De dode huidcellen worden op hun beurt weer verder afgebroken door aminozuren. Aminozuren zijn water aantrekkende stoffen waardoor de huid vocht kan vasthouden. Als je dus te weinig aminozuren hebt, dan verliest je huid plaatselijk vocht.

Handen wassen helpt niet tegen extreem droge handen

Als je last hebt van extreem droge handen, zie je steeds vaker dat mensen besluit om zeep en verzorgingsproducten te gaan gebruiken. Echter, kunnen veel zeepproducten een droge huid veroorzaken. De reden hiervoor is dat deze producten namelijk vet oplossen waardoor de hoornlaag van je huid verminderd wordt. Dit leidt ertoe dat de huid minder bescherming heeft tegen stoffen van buitenaf en daardoor sneller uitdroogt.

Natuurlijk is hygiëne en dus handen wassen een belangrijk onderdeel van de dagelijkse routine, zeker gezien de Corona pandemie. Echter, is het hierbij van belang om je handen niet continue met producten te wassen die ervoor kunnen zorgen dat je vetlaag beschadigd raakt.

Het veel gebruiken van water

Een ander punt om rekening mee te houden in het dagelijks leven is het veel gebruiken van water bij bijvoorbeeld douche. Wanneer je graag geniet van een heerlijk warme douche draagt dit ook bij tot het krijgen van een droge huid. Heet water zorgt er namelijk voor dat de vetten van de bovenste huidlaag worden weggespoeld waardoor de huid een stuk bescherming mist. Het is daarom aan te raden om niet te warm te douchen om zodoende je huid te doen beschermen tegen een droge huid. Wat de ideale temperatuur is voor een douchebeurt is afhankelijk per persoon, maar het advies is om lauw te douchen. Wist je zelfs dat het nemen van een koude douche nog beter is voor je immuunsysteem en voor je huid?

Het gebruiken van een crème?

Tegenwoordig zijn er diverse verzorgingsproducten die wel een droge huid kunnen tegen gaan. Hierbij kun je denken aan dagcrèmes die speciaal ontwikkeld zijn voor de droge en gevoelige huid. Deze crèmes bevatten bepaalde ingrediënten die ervoor zorgen dat je huid beter kan hydrateren. Wist je tevens dat deze producten ook de celgroei van je huid bevordert? Diverse onderzoeken hebben plaatsgevonden die dit bevestigen waardoor het zeker aan te raden is om deze crèmes toe te passen in jouw dagelijkse routine.


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips