Contactorgaan

In het onderling contact tussen mensen wordt niet alleen geluisterd naar wat een ander zegt (verbaal contact), maar ook gekeken naar het non-verbale contact. Een van de dingen waar we op letten als we met iemand praten is de reactie van de (gezichts)huid. We merken wanneer iemand gaat zweten of kippevel krijgt, rood wordt of juist bleek.

Deze uitingen interpreteren we binnen de situatie waarin we ons bevinden. Zo zal een examinator het rode gezicht van de student waarschijnlijk interpreteren als onzekerheid en angst maar wanneer er tegelijkertijd sprake is van een hittegolf dan zou zonnebrand of warmte de verklaring kunnen zijn.

Een rood hoofd kan ook worden geïnterpreteerd als schaamte, bijvoorbeeld als we betrapt worden terwijl we bezig zijn met voor onze cultuur intiem gedrag. Als we echter rood worden tijdens een ruzie ligt het voor de hand aan roodheid te denken door de sterkere doorbloeding van de huid. Hij kan ook letterlijk ”wit van woede” worden: een samentrekking van de bloedvaten in de huid.

Contactorgaan

Als zintuigorgaan kan de huid prikkels uit de omgeving waarnemen, maar ook uiting geven aan hetgeen we voelen en denken. Door deze dubbelfunctie van waarnemen en expressie speelt de huid een belangrijke rol in het contact tussen mensen.

Voor een normale ontwikkeling van het kind is huidcontact essentieel en gebrek eraan kan leiden tot ernstige psychische problemen. Het is in de eerste plaats van belang voor het ontstaat van de moeder-kindbinding.

Als de moeder het kind de borst geeft is er naast oogcontact ook huidcontact. Niet alleen raakt de baby verzadigd waardoor hij zich prettig voelt, maar deze plezierige ervaring vormt ook de basis van het contact tussen moeder en kind.

Het is dan ook van groot belang om een baby die flesvoeding krijgt toch veel direct in aanraking met de huid van de moederborst te laten komen. Een kind dat vanaf het begin op deze wijze wordt gestimuleerd zal niet alleen emotioneel maar ook lichamelijk en intellectueel sneller groeien.


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.



Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips