Slakkenhuis

Het slakkenhuis is een klein, benig, spiraalvormig lichaampje dat twee kanaaltjes en een buis bevat. Deze worden van elkaar gescheiden door een membraan dat door het hele slakkenhuis loopt. Het eerste kanaal heet de voorhofsgang en begint bij het ovale venster.

De voorhofsgang loopt door naar de top van de cochlea en gaat daar over in het tweede kanaal, dat de trommelgang genoemd wordt. Deze loopt naar de onderzijde van de cochlea naar het ronde venster. Zowel het ronde als het ovale venster wordt afgesloten met een membraan. Tussen de voorhofs- en trommelgang ligt een buis die de slakkenhuisgang genoemd wordt. Geluidstrillingen worden van het middenoor doorgegeven aan het binnenoor via het aambeeld (incus), dat vergroeid is met het membraan voor het ovale venster. Hierdoor wordt de vloeistof in de voorhofsgang, de trommelgang en de slakkenhuisgang in beweging gebracht. De beweging van de vloeistof activeert het orgaan van Corti, dat in de slakkenhuisgang ligt.

Dit orgaan is het eigenlijke gehoororgaan en zet de mechanische trillingen om in zenuwprikkels. Het bestaat uit een geleiachtig membraan en de binnenste en buitenste trilhaartjes (geluidsreceptoren). Deze trilhaartjes liggen tussen het ovale venster en het membraan van het orgaan van Corti. Ze worden bij beweging tegen het geleiachtig membraan gedrukt, waardoor ze een stof afscheiden die de gehoorzenuwen prikkelt. Er zijn ongeveer 30.000 zenuwvezels in ieder oor die signalen transporteren naar de hersenstam en het gehoorcentrum in de hersenschors (cortex).


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips