Gehoorschade

Het gehoor is een van onze meest kwetsbare zintuigen – al merken we dat vaak niet direct. Door blootstelling aan bijvoorbeeld te harde muziek, lopen duizenden jongeren jaarlijks gehoorschade op. Na een avond uitgaan is vaak de volgende ochtend nog een (hoge) piep te horen. Dat trekt meestal binnen een dag weer weg, waarna de meeste mensen denken dat het oor volledig is hersteld. Dat is echter niet zo: op de lange termijn zorgt regelmatige blootstelling aan (te) harde muziek voor een verminderd gehoor. In dit artikel leest u alles over gehoorschade en het voorkomen daarvan.

 

Wat is gehoorschade eigenlijk?

Nu is het natuurlijk niet zo dat gehoorschade zomaar wordt opgelopen. Dit is afhankelijk van het volume en de duur van het geluid. Bij een geluidsniveau van 80 decibel treedt er na ongeveer acht uur gehoorschade op. Hoe harder het geluid, hoe sneller gehoorschade op zal treden. Zo zal een geluidsniveau van 100 dB al na vier tot vijf minuten leiden tot (blijvende) gehoorschade. In uitgaansgelegenheden is vaak sprake van nog harder geluid, tot wel 130 dB. Ook in-ear oortelefoons kunnen een vergelijkbaar geluidsniveau halen.

 

Wat er feitelijk in het oor gebeurt bij een te hard geluid, is dat de trilhaarcellen in de oorschelp overbelast raken. Als het geluid dan aanhoudt, krijgen deze cellen geen rust en sterven ze af. Met elke trilhaarcel die afsterft, wordt men een stukje dover.

 

Herkennen

Wilt u gehoorschade herkennen, dan duiden de volgende kenmerken daarop:

  • Dit kan variëren van een hoge pieptoon die voortdurend aanhoudt tot een tijdelijke suis na bijvoorbeeld een avondje uitgaan.
  • U heeft moeite om geluid te lokaliseren. Omdat er trilhaarcellen zijn afgestorven, worden niet alle geluidsfrequenties goed doorgegeven. Dit zorgt voor een soort stereo geluid, wat het lastiger maakt om te bepalen waar een geluid vandaan komt.
  • Een bepaald geluidsniveau als te hard ervaren. Het geluidsniveau waarbij u de gehoorbeschadiging heeft opgelopen, ervaart u vaak als een te hard geluid – terwijl dat feitelijk niet zo is. Bij andere geluidsniveaus heeft u hier geen last van.

 

Gehoorschade leidt tot een steeds minder wordend gehoor. Met andere woorden: elke keer als u wordt blootgesteld aan te hard geluid, leidt dat tot iets meer doofheid. Hierdoor heeft u steeds meer prikkelingen nodig om een geluid te kunnen horen. Kenmerkend is dan ook dat mensen met gehoorschade de radio en televisie bijvoorbeeld steeds harder gaan zetten.

 

Gehoorschade voorkomen

De laatste tijd wordt er veel aandacht geschonken aan de gevaren van gehoorschade. Jongeren worden zich steeds bewuster van de gevaren van te harde muziek bij uitgaansgelegenheden en door oortelefoons. Om gehoorschade als gevolg van het geluidsniveau in discotheken en andere gelegenheden te beperken, wordt aangeraden oordoppen met filter in te doen. De afgelopen jaren neemt de verkoop van deze oordoppen flink toe. Luistert u regelmatig muziek via oortelefoons, zet het geluid dan niet te hard.


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.



Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips