Oogdrukmeting

Glaucoom is één van de belangrijkste oorzaken van blindheid in de westerse wereld. Een vroege ontdekking kan de opgelopen beschadigingen niet herstellen, maar een snelle en goede behandeling kan een verdere beschadiging en de daarmee samenhangende verslechtering van het gezichtsvermogen tegengaan. Een eenvoudig onderzoek, tonometrie genaamd, kan u en uw arts attent maken op de mogelijkheid van het bestaan van glaucoom.

Bij tonometrie wordt de druk in de oogbol gemeten. De normale druk in het oog ligt tussen de 8 en de 22 mm Hg. Als bij tonometrie blijkt dat uw oogboldruk hoger is, kunnen andere onderzoeken worden verricht om de diagnose glaucoom met zekerheid te stellen of uit te sluiten.

Oogdrukmeting

Tonometer van Schiotz

Er bestaan diverse instrumenten om het tonometrie onderzoek uit te voeren. Uw huisarts kan eventueel de tonometer van Schiotz gebruiken. Als u ligt krijgt u eerst een paar verdovingsdruppels in uw ogen. Direct op het verdoofde hoornvlies wordt dan een instrument geplaatst. Het gewicht van de tonometer duwt als het ware het oog iets naar binnen: de mate waarin het oog ingedrukt wordt is afleesbaar van een schaal op de tonometer. Via een tabel kan dan de druk in het oog worden omgerekend. De mate waarin het oog wordt ingeduwd, is direct afhankelijk van de druk in het oog en is een aanwijzing voor het al of niet bestaan van glaucoom.

Applanatie-tonometer

Uw oogarts kan een nauwkeuriger onderzoek verrichten met behulp van een applanatie-tonometer. De applanatie-tonometer is een verfijnd instrument dat veelal werkt in combinatie met de spleetlamp, het standaardinstrument bij oogonderzoek. In plaats van te liggen moet u bij dit onderzoek rechtop zitten. Uw ogen worden met oogdruppels verdoofd en de tonometer wordt weer rechtstreeks op uw ogen geplaatst. De waarden voor de oogdruk die op deze wijze worden verkregen, zijn zeer nauwkeurig. Nadat de verdovingsdruppels uitgewerkt zijn, kunt u nog een tijdje een gevoel hebben alsof er iets tegen uw oog aanzit.

Lucht-tonometer

Optometristen, die geen arts zijn, gebruiken vaak een lucht-tonometer om na te gaan of er glaucoom bestaat. Dit instrument waarbij een luchtstraal tegen het oog wordt geblazen, is minder nauwkeurig dan een applanatie-tonometer maar voldoet goed voor een oriënterend onderzoek. Bij oogklachten of wanneer u een bril nodig hebt, kan de oogboldruk worden gemeten.

Als glaucoom bij u in de familie voorkomt of als u bijziend bent of als u aan suikerziekte lijdt, moet uw oogdruk ook voor de leeftijd van 40 jaar reeds regelmatig gecontroleerd te worden.


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.



Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips