Hoe kunt u uw contactlenzen optimaal verzorgen?

We hebben maar twee ogen en het is belangrijk dat we hier goed voor zorgen. Met name voor mensen die lenzen dragen, vraagt dit om extra verzorging en aandacht. Contactlenzen zijn ware vuiltrekkers, die veel ongemakken kunnen veroorzaken. Het schoonmaken van uw lenzen is daarom een essentieel onderdeel voor de gezondheid van uw ogen. Dit is niet alleen belangrijk om goed zicht te houden. Door vervuilde lenzen kunnen ook het draagcomfort en de optische kwaliteit afnemen.

Lenzen worden waziger door aanslag wat zich opbouwt op uw contactlenzen. Met als mogelijk gevolg afweerreacties, irritatie aan het oog en allergieën. De aanslag kan bevochtiging van de ogen door middel van tranen tegenwerken waardoor u last kunt krijgen van droge ogen.

Het is belangrijk om dagelijks uw lenzen te onderhouden. Hierdoor gaan ze langer mee en houdt u uw ogen gezond. Er zijn een aantal aandachtspunten waar u vooral op moet letten. Zorg ervoor dat u geen kraanwater gebruikt om uw contactlenzen af te spoelen of in te bewaren. Er zijn speciale producten op de markt voor het reinigen en desinfecteren. Deze bestaan uit lenzenvloeistof voor het schoonmaken, bewaren, reinigen en onderhouden van lenzen, waarbij er een verschil is tussen harde en zachte lenzen. Haalt u deze vooral niet door elkaar en let daarbij goed op de houdbaarheidsdatum van de vloeistof. Het beste resultaat krijgt u door te wrijven en af te spoelen, ook als uw lenzenvloeistof een “no-rub” variëteit is. Voor de juiste lenzenvloeistof kunt u terecht bij online websites zoals Lens2day.nl of Eyelens.nl.

Gebruik de lenzenvloeistof in uw houder niet opnieuw en zet dus bij elke reiniging een nieuwe dosis lenzenvloeistof. We denken hiermee een paar euro’s te besparen, maar onze ogen doen we hier geen plezier mee. Koop op tijd nieuwe vloeistof en volg de aanbevelingen van uw oogarts op. Daarbij is het belangrijk om uw lenzenhouder elke drie maanden, of eerder, te vervangen. Zorg daarbij dat u de houder open en droog bewaart en niet in de buurt van een toilet plaatst. Zet lenzenvloeistof niet bij andere flessen zonder dop. Dit kan invloed hebben op de steriliteit van de oplossing, hetgeen kan leiden tot een ooginfectie.

Uw ogen zijn het waard om goed voor te zorgen.


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips