10 dingen die je wil weten voordat je je ogen laat laseren

Veel mensen vinden een ooglaserbehandeling een eng idee. Snijden in je ogen, dat kan toch niet goed zijn? Gelukkig is het helemaal niet nodig om met een mesje in je ogen te snijden. De meeste behandelingen worden tegenwoordig 100% met een laser uitgevoerd. Daarbij worden je ogen helemaal niet meer aangeraakt door enge instrumenten. Toch is het logisch dat mensen huiverig zijn voor een ooglaserbehandeling. Daarom bespreken we hier 10 dingen die je misschien wilt weten voordat je je ogen laten laseren.

1.      Doet ooglaseren pijn?

Een ooglaserbehandeling is pijnloos. Voor de behandeling worden je ogen namelijk verdoofd met oogdruppels. Hierdoor voel je niks van de behandeling. De behandeling kan wel een beetje vreemd aanvoelen, maar dit ongemak duurt slechts 30 seconden per oog.

Na de behandeling kun je wel last hebben van napijn. Het herstel van de ooglaserbehandeling is per methode verschillend.

  1. Wat gebeurt er als ik beweeg tijdens de behandeling?

Dit is een vraag die veel mensen stellen. Ze zijn bang dat ze tijdens de behandeling onverhoopt bewegen, met hun ogen knipperen of moeten niezen. Het is een logische vraag. En het antwoord is vrij simpel: er gebeurt niks.

Dankzij het Eye tracking systeem hoef je je hier geen zorgen over te maken. Dit systeem houdt je ogen nauwlettend in de gaten en corrigeert alle bewegingen van je ogen.

3.      Wat als ik met mijn ogen knipper tijdens de behandeling?

Je kunt niet met je ogen knipperen tijdens de behandeling, simpelweg omdat je ogen open worden gehouden met een oogklemmetje.

4.      Hoe lang duurt de behandeling?

De gehele behandeling duurt ongeveer 15-20 minuten, waarbij het daadwerkelijke laseren slechts een paar seconden duurt.

5.      Wat gebeurt er als ik in mijn ogen wrijf?

Na de behandeling is het belangrijk dat je 2 weken niet in je ogen wrijft. Na de behandeling is het behandelde gebied eigenlijk een soort open wond die even de tijd nodig heeft om te herstellen.

6.      Is een ooglaserbehandeling fiscaal aftrekbaar?

Vroeger was een ooglaserbehandeling nog fiscaal aftrekbaar. Tegenwoordig echter niet meer. Soms is het wel mogelijk om een deel van de kosten bij je zorgverzekeraar te declareren.

7.      Hoeveel controles zijn er?

Bij de betere klinieken heb je 1 jaar lang controles. De frequentie hangt af van de uitgevoerde ooglaserbehandeling.

8.      Wat zijn de risico’s?

Een ooglaserbehandeling is veilig. Toch zitten er altijd risico’s aan een operatie. Slechts een klein percentage van de behandelde patiënten ervaart complicaties. Deze complicaties zijn meestal makkelijk te behandelen.

De meest voorkomende complicatie, is de kans op droge ogen. In de meeste gevallen kan dit verholpen worden met oogdruppels. Deze klachten verdwijnen vaak na 3-6 maanden.

9.      Wie voert de ooglaserbehandeling uit?

Voordat je een ooglaserbehandeling laat uitvoeren, is het belangrijk om je oogarts te leren kennen. Voert een respectabele oogarts je behandeling uit? Dit kun je nagaan door te controleren of de oogarts het keurmerk van NOG refractiechirurg heeft. Als de arts dit keurmerk heeft dan:

  • is hij BIG geregistreerd
  • is hij aangesloten bij het Nederlands Gezelschap voor Refactie Chirurgie (NGRC)
  • werkt hij volgens de Consensus Refractiechirurgie

Dit zijn belangrijke punten, want dan weet je dat de oogarts de ooglaserbehandeling veilig en deskundig uitvoert.

10. Bekijk de reviews

Bekijk daarnaast de reviews van de kliniek en de oogarts. Zo weet je of de mensen die jou zijn voorgegaan tevreden zijn. Wat zeggen ze over de kliniek? En over de arts? Zijn ze tevreden met het resultaat?

Als je je ogen wilt laten laseren dan is het verstandig om je goed voor te bereiden. Lees meer informatie over ooglaseren.


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.



Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips