Visueel neglect

Neglect is een vrij zeldzame en onbekende aandoening. In eerste instantie wordt er gedacht dat iemand met neglect niet goed ziet of deels blind is, maar met de ogen blijkt echter niets aan de hand te zijn.

Bij neglect is er iets anders aan de hand: er lijkt iets mis in de hersenen. Het brein heeft voor een bepaald deel van het gezichtsveld geen aandacht. Iemand met neglect ziet dan wel gewoon alles, maar het brein heeft voor een deel geen aandacht.

Onbewust

Het rare van neglect is, is dat de mensen met deze stoornis het zelf niet doorhebben dat ze voor een deel van hun gezichtsveld geen aandacht hebben. Het brein vult de ruimte als het ware zelf in. Echter, als een patiënt met neglect iets natekent, slaat hij of zij een deel over zonder dit zelf door te hebben. Pas als ze erop gewezen worden, zien ze dat ze een deel ‘vergeten’ zijn te tekenen.

Oorzaak neglect

Neglect is een hersenaandoening die ontstaat bij hersenschade. Meestal ontstaat de schade door een hersenbloeding, oftewel een beroerte. Daarnaast kan ook een ongeval, zoals een auto-ongeluk, schade in het brein veroorzaken. De schade zit in de pariëtaal kwab van het brein. Als de schade links zit, heeft de patiënt geen aandacht voor een rechterstuk van het gezichtsveld. Zit de schade aan de rechterkant van het brein, dan negeert de patiënt een deel van het linkse deel van het gezichtsveld. Meestal zit de schade rechts, want als het links zit, kan het rechterdeel van het brein de functie gemakkelijker overnemen.

Gevolgen

Doordat een patiënt niet door heeft dat hij of zij neglect heeft, geeft dit allerlei problemen in het dagelijks leven. Zo scheren mannen de helft van hun gezicht niet, maken vrouwen maar één helft van het gezicht op of kammen ze alleen één helft van het haar. Bij het eten slaan patiënten een deel op hun bord over. Ze ruimen een deel van hun bureau of tafel niet op of ze kunnen hun spullen die hier liggen niet vinden. Verder kunnen ze tegen dingen aanlopen, omdat ze deze niet waarnemen. Vooral in het verkeer kan neglect gevaarlijke situaties teweegbrengen.

Andere vreemde gevolgen van neglect zijn dat de mensen de helft van hun lichaam negeren. Een linkerbeen voelt niet echt ván hun of ze proberen met één been uit bed te stappen.

Behandeling

De schade is niet te verhelpen, maar patiënten kunnen door middel van oefeningen zichzelf bewust maken van het deel dat zij niet waarnemen, door bijvoorbeeld ‘scantherapie’. Deze oefeningen worden gedaan met een neuropsycholoog.


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips