Vegetatief zenuwstelsel

Het vegetatief zenuwstelsel omvat delen van het perifere en het centrale zenuwstelsel. Het bestuurt alle onwillekeurige functies van longen (pulmo), hart (cor), bloedvaten (arterien / venen), maag (ventriculus), darm (intestinum) en urineblaas (vesica urinaria).Dit gebeurt via zogenaamde reflexbogen, waarin impulsen, die van receptoren van de interne organen uitgaan, motorische impulsen aan de organen geven.

Vegetatief zenuwstelsel

Vegetatief zenuwstelsel

Men onderscheidt in het vegetatieve (autonome) zenuwstelsel twee hoofdonderdelen, namelijk de sympathicus en de parasympathicus. Deze geven verschillende overdrachtsubstanties (neurotransmitters) af, die meestal tegenovergestelde reacties veroorzaken. Het vegetatieve zenuwstelsel wordt door de hypothalamus in de hersenen (cerebrum) bestuurd, waar de informatie aankomt en reguleert het samenspel en de functie van de organen.

Vegetatief zenuwstelsel

Vegetatief zenuwstelsel

Als er bijvoorbeeld een zuurstoftekort door een verhoogde lichamelijke inspanning wordt gemeld, neemt automatisch de diepte van de ademhalingen en het aantal (frequentie) ademhalingen toe. Daardoor neemt de hartactiviteit toe en ontstaat er een verhoogd aanbod van zuurstofrijk bloed.


Relevante artikelen
1 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips