Multiple Systeem Atrofie

MSA is een afkorting voor Meervoudige of Multi Systeem Atrofie. Het is een ernstige neurologische aandoening die progressief van karakter is. Er sterven zenuwcellen af in specifieke hersengebieden. Vaak wordt MSA aangetroffen in de basale kernen van de hersenen, in de kleine hersenen en in de hersenstam. De aandoening is te vergelijken met een vroegtijdige veroudering van de hersenen.

Symptomen vergelijkbaar met de ziekte van Parkinson

Er valt een parallel te trekken tussen MSA enerzijds, en de ziekte van Parkinson anderzijds. De symptomen van deze ziektes zijn immers vergelijkbaar. De ziekte komt vaak aan de oppervlakte door duizeligheid en flauwvallen, overmatig trillen, algemene stijfheid, spierslapte en door een vermindere bewegingsvrijheid. Ook rusteloos slapen en moeizaam ademen, slikken en kauwen kunnen symptomatisch zijn.

Vaak komt MSA ook aan het licht door vroegtijdige problemen met de blaas. Dat kan bijvoorbeeld gaan om moeizame of zelfs onmogelijke urinering, een onvolledige lediging van de blaas en (daardoor) een toegenomen frequentie van plassen. Bij mannen zijn erectieproblemen vaak één van de eerste symptomen van de ziekte.

Wat is MSA?

MSA is een neurologische aandoening, die bewegingsproblemen veroorzaakt. Ook evenwichtsproblemen kunnen erdoor worden veroorzaakt, alsmede een vermindering van de automatische lichaamsfuncties. Dit wordt veroorzaakt door de verkleining en door het verloren gaan van zenuwcellen in de hersendelen, ook wel atrofie geheten. Er bestaan verschillende vormen van MSA, zoals MSA-p en MSA-c. In alle gevallen gaat het om stoornissen in het autonome zenuwstelsel van het lichaam.

MSA-p is het meest vergelijkbaar met de ziekte van Parkinson, al zijn er ook duidelijke verschillen. Zo is MSA-p zeer progressief van karakter en komen evenwichtsproblemen al vroegtijdig in het ziekteproces naar voren. Ook praten wordt moeilijker. MSA-c zorgt voor ongecontroleerde bewegingen. Trillen komt niet voor in rust, maar juist tijdens beweging. Vaak gaat dit gepaard met problemen bij praten. Bij welke vorm van MSA dan ook, treden er problemen op in het autonome zenuwstelsel, die erger worden naarmate de tijd verstrijkt. De intellectuele functies blijven normaliter onaangetast.

Behandeling

Helaas is MSA een progressieve ziekte. Genezing is dus niet mogelijk. Het is wel mogelijk om behandeld te worden, om zo goed mogelijk en zo lang mogelijk te kunnen blijven functioneren. De behandeling van MSA staat over het algemeen onder supervisie van een gespecialiseerde neuroloog, maar daarbij wordt een multidisciplinair team ingezet. Zowel medicatie, als hulpmiddelen, als therapie behoren tot het totaalpakket van de behandeling. In de behandeling van MSA worden tegenwoordig nog altijd stappen genomen, wat een positieve ontwikkeling is.

Het is echter nog altijd zo, dat de diagnose MSA een mensenleven verandert. Het is dan ook van groot belang om dit te bespreken met uw naasten en met professionele zorgverleners.


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips