Multi-infarctdementie

Klachten en verschijnselen

– Vrij abrupt geheugenverlies of verlies van andere cognitieve functies.
– Het verlies van de cognitieve functies gaat vaak gepaard met de verschijnselen van een beroerte (verlammingen, moeite met spreken, problemen met het zien) al dan niet van voorbijgaande aard.
– Loopstoornissen, soms al in een vroeg stadium.
Incontinentie voor urine of ontlasting, soms al in een vroeg stadium.
– Plotseling onwillekeurig lachen en huilen.
Alarmerende verschijnselen

Abrupte verandering in de geestelijke (mentale) toestand.
Multi-infarctdementie wordt veroorzaakt door een opeenvolging (multi betekent veel) van kleine beroerten die gebieden van dode hersencellen (infarcten) achterlaten. De aandoening veroorzaakt een stapsgewijze aftakeling van de verstandelijke vermogens, waarbij elke stap overeenkomt met een beroerte. Het geheugen, in het bijzonder voor recente gebeurtenissen, is gewoonlijk het eerst aangedaan.

Ongeveer 5 à 10 procent van alle gevallen van dementie wordt aan deze vorm toegeschreven en 10 procent wordt toegeschreven aan een combinatie van de ziekte van Alzheimer en multi-infarctdementie.

In de vroege stadia, voordat er al te veel schade is opgetreden, is de patiënt zich vaak bewust van zijn verminderde verstandelijke vermogens en de frustratie daarover doet de kenmerkende depressie meestal toenemen.

Beroerten en de daaruit volgende multi-infarctdementie zijn kenmerkende gevolgen van één of meer onderliggende aandoeningen, waaronder hoge bloeddruk en de daaruit voortvloeiende beschadiging van slagaders. Onderzoek voor deze en andere vormen van dementie wordt beschreven.

Behandeling. Het voorkómen van beroerten is de enige doeltreffende behandeling voor deze vorm van dementie. Als u hoge bloeddruk hebt of TIA’s of een beroerte hebt doorgemaakt, zult u blijvende behandeling voor deze ziekten nodig hebben om de kans op terugkeer ervan zo klein mogelijk te houden en multi-infarctdementie te vermijden. Mensen met multi-infarctdementie hebben dezelfde zorg nodig als mensen met de ziekte van Alzheimer.


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips