Medulla oblongata

Het medulla oblongata (verlengde merg) ligt onderaan de hersenstam en fungeert als een verbindingsroute tussen de hersenen en het ruggenmerg. Het zit net boven het foramen magnum (‘grote opening’) dat onderaan de schedel en voor het cerebellum ligt. Het verlengde merg bevat een aantal zenuwcentra die de onwillekeurige lichaamsprocessen sturen, zoals de hartslag, de ademhaling en de lichaamstemperatuur. Het is maar 2 1/2 centimeter lang en vormt slechts één procent van het gewicht van het centrale zenuwstelsel.

 

Toch is dit kleine gebied van fundamenteel belang voor de verzending van zenuwprikkels tussen het ruggenmerg en de hogere hersencentra. De vele zenuwvezels die erdoor heen lopen kruisen elkaar, zodat de vele prikkels uit de rechter hersenhelft de functies van de linkerkant van het lichaam regelen en die uit de linker hersenhelft de functies van de rechterkant.

 
Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips