Kleine hersenen

De kleine hersenen sluiten in het gebied van het achterhoofd op de grote hersenen aan. Ze vormen als het ware het dak van de ruithersenen. Via banen zijn ze met alle afdelingen van het centrale zenuwstelsel verbonden. De kleine hersenen liggen in de achterste schedelgroeve. Het tentorium cerebelli, een uitstulping van het harde hersenvlies scheidt de hersenen van de achterhoofdskwab van de grote hersenen. Aan de voorkant van de kleine hersenen bevindt zich de vierde ventrikel. Dit hersenventrikel ligt tussen pons van de hersenstam en de kleine hersenen in.

Kleine hersenen

De taken van de kleine hersenen zijn onder andere:

– het bewaren van het evenwicht en de controle daarover en de oriëntatie in de ruimte
– de coördinatie van onze bewegingen in de tijd gezien
– de coördinatie van het samenspel van de afzonderlijke spieren evenals de regulatie van de spierspanning (spiertonus)

De windingen van de kleine hersenen zijn veel fijner dan die van de grote hersenen en zorgen voor een bladachtig uiterlijk. Analoog aan de grote hersenen worden de kleine verdeeld in twee hemisferen. In de modernere medische wetenschap worden de kleine als deel van het motorische systeem beschouwd.


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips