Hersenvliesgezwel

Hersenvliesgezwel is een gezwel uitgaande van de hersenvliezen. Ongeveer 15 procent van de gezwellen binnen de schedel betreft de hersenvliezen.

Gezwellen van de hersenvliezen kunnen op iedere leeftijd voorkomen, echter het meest tussen de veertig en vijftig jaar. Ze zijn meestal goedaardig en groeien langzaam, waardoor ze jarenlang aanwezig kunnen zijn zonder ziekteverschijnselen te geven. De belangrijkste verschijnselen zijn hoofdpijn, sufheid, slaperigheid, verlies van geestelijke spankracht en veelal bepaalde verschijnselen die afhangen van de plaats.

hersenvliesgezwel

De gezwellen gaan uit van het harde hersenvlies of van het spinnewebvlies en kunnen in het hersenweefsel ingroeien. Omdat het zenuwweefsel in de verbeende schedel geen mogelijkheden tot uitwijken heeft, veroorzaakt elk proces binnen de schedel dat ruimte inneemt een gevaarlijke toestand. Alleen bij jonge kinderen bestaat de mogelijkheid van uitzetting van de schedel.

Indien het gezwel in een vroeg stadium wordt ontdekt is de kans op herstel zeer groot omdat een hersenvliesgezwel vaak gemakkelijk kunnen worden geopereerd. Ze liggen aan de buitenkant van het hersenweefsel en kunnen daarom vaak worden verwijderd zonder beschadiging van de hersenen.


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips