Hersentrombose

Hersentrombose (encephalomalacia cerebri),is een uitval van een deel van de hersenen door verstopping van een hersenslagader. Door het bloedstolsel (trombus) ontstaan door verkalking of ontaarding van de wand van de slagaders kan een bloedvat geheel of gedeeltelijk verstopt raken (infarct), wat versterf van hersenweefsel tot gevolg heeft. Het ontstaan van een herseninfarct berust op dezelfde vaataandoening als een hartinfarct (zie Hartinfarct).

hersentrombose

Bij een totale afsluiting ontstaat een wit (bloedeloos) infarct en bij een onvolledige afsluiting een rood infarct omdat naar het afstervende hersenweefsel nog enig bloed wordt aangevoerd. Bij verstopping van een grote hersenslagader zijn de verschijnselen min of meer gelijk aan die van een hersenbloeding (zie Hersenbloeding). De oorzaak van hersentrombose die het meest voorkomt is de slagaderverkalking, een enkele maal is de oorzaak een ontsteking van de vaatwand of een letsel.

De ziekteverschijnselen zijn:

1.De patiënt is niet of slechts kort bewusteloos. De verschijnselen treden veelal ’s nachts op en kunnen of plotseling of zeer geleidelijk ontstaan.

2.De ademhaling is normaal, het gelaat bleek en de hartactie snel (snelle polsslag).

3.De patiënt maakt in het algemeen geen bijzonder zieke indruk.

4.Veelal treedt een halfzijdige verlamming op. De uitvalsverschijnselen zijn echter minder ernstig dan bij een hersenbloeding.

Bij verstopping van de middelste hersenslagader (arteria cerebri media) die, evenals dat bij een hersenbloeding het geval is, het meest wordt getroffen, is een halfzijdige verlamming het gevolg, waarbij de verlammingsverschijnselen van de arm sterker zijn dan die van het been. De aandoening wordt soms voorafgegaan door voorbijgaande verschijnselen, zoals tijdelijke verlammingen, gevoelsstoornissen en duizeligheid, die erop duiden dat de verminderde zuurstofvoorziening soms niet maar meestentijds toch nog juist voldoende is voor de werking van de hersenen (intermitterende cerebrovasculaire insufficiëntie).

Verstoppingen komen bij de aders veel minder voor dan bij de slagaders. De oorzaak van adertrombose is meestal een ontstekingsproces in de buurt van de ader. De verschijnselen zijn weer afhankelijk van de plaats van de ontsteking.

Voor de behandeling van hersentrombose is van het grootste belang dat herhalingen worden voorkomen, hetgeen ten dele kan geschieden door een zorgvuldige behandeling met anti-stollingsmiddelen. De restverschijnselen kunnen worden verminderd door een goede fysiotherapeutische behandeling (voornamelijk spieroefeningen en massage).


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips