Hersenstoornis

Hersenstoornis is elke afwijking van de normale werking van de hersenen. In het algemene spraakgebruik wordt de term vaak gebruikt voor aandoeningen van het zenuwstelsel die zich korte tijd na de geboorte openbaren. Meestal heeft het kind weinig of geen controle over de spierbewegingen door een verwoesting van een van de gebieden die de spierwerking regelen. Deze aandoeningen kunnen door velerlei oorzaken ontstaan. De hersenen kunnen zich bijvoorbeeld voor de geboorte niet ontwikkelen zoals zij eigenlijk zouden moeten doen. Onverenigbaarheid van bloedfactoren tussen moeder en kind, evenals ziekten van de moeder tijdens de zwangerschap kunnen een oorzaak zijn.

Tijdens de geboorte kunnen er moeilijkheden met de bevalling zijn waarbij zuurstoftekort bij het kind optreedt waarvan hersenbeschadigingen het gevolg zijn omdat de zenuwcellen bijzonder gevoelig zijn voor een daling van het zuurstofgehalte van het bloed. De weke botten van een baby beschermen de hersenen niet zoals bijvoorbeeld bij een kleuter reeds wel het geval is, zodat tijdens de bevalling gemakkelijk schadelijke druk kan worden uitgeoefend op de hersenen. Ook ademhalingsmoeilijkheden tijdens de geboorte kunnen een voldoende zuurstofvoorziening van het bloed verhinderen. Waarom bij bepaalde erfelijke aandoeningen (bijv. ziekte van TaySachs) kort na de geboorte zenuwcellen afsterven is nog onbekend.

hersenstoornis

Na de geboorte kan een baby met hersenstoornis er aanvankelijk uitzien en zich gedragen als een normaal kind. Daar het centraal zenuwstelsel van een normale baby bij de geboorte nog onvolledig is ontwikkeld kan de arts dikwijls geen absolute diagnose stellen in de eerste levensmaanden. Als de baby nauwkeurig door de ouders wordt gadegeslagen kunnen er in de eerste twee of drie maanden al tekenen van een mogelijke afwijking worden gezien. Het is bijvoorbeeld mogelijk dat de baby zich niet veel beweegt of dat de benen ongewoon stijf schijnen.

Ontbreken in de kinderjaren de normale ontwikkelingsverschijnselen zoals zitten, staan, lopen en zindelijk worden, dan zijn dit belangrijke aanwijzingen. Een kind dat in de derde maand nog geen voorwerp kan grijpen of zich niet kan omdraaien in de vijfde maand, kan hiermee de eerste aanwijzingen geven van hersenbeschadiging. Het is dan ook belangrijk dat ouders zich bij een niet geheel normaal verlopende ontwikkeling van het kind tot de arts wenden.


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips