Hersenschorscentra

In de hersenschorscentra van de mens bevinden zich talrijke verschillende neuronen (zenuwcellen + uitloper), waarvan de exacte samenwerking nog niet volledig duidelijk is. Ze zijn georganiseerd in 6 lagen. Ter vergroting van het oppervlak, bij een gelijkblijvend hersenvolume, vormt de grote hersenschors plooien, die door groeven (sulci) en windingen (gyri) gevormd worden.

De functie van de respectieve hersenschorsgebieden is bekend. Men weet bijvoorbeeld, dat de voorste centrale winding van de hersenen (gyrus praecentralis) verantwoordelijk is voor het uitvoeren van willekeurige bewegingen (centrum voor motorische spierbeweging). Het sensibele centrum ligt in de winding achter de centrale groeve (sulcus centralis). Hier ontstaan bewuste gewaarwordingen.

Aan de binnenkant van de beide achterhoofdskwabben (lobus occipitalis) bevindt zich het centrum van het bewuste zien. Dwarswindingen van de slaapbeenkwab (lobus temporalis) vormen het hoorcentrum verantwoordelijk.


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips