Hersenkneuzing

Klachten en verschijnselen:
Hoofdpijn na hoofdletsel.

Alarmerende verschijnselen:

– Aanhoudende verwardheid.
– Slaperigheid of delirium.
– Spraak- of ademhalingsstoornissen.
– Verschil in grootte van de pupillen.
– Gedeeltelijke verlammingen.
– Epileptische aanvallen.
– Gedaald bewustzijn of coma.

Hersenkneuzing kan veroorzaakt worden door een klap op het hoofd of doordat een voorwerp het hoofd binnendringt, zoals een kogel of een stuk metaal. Verkeersongevallen, een val, bedrijfsongevallen en mishandeling zijn de voornaamste oorzaken van hersenletsel.

De mildste vorm van hoofdletsel is de hersenschudding, die gekenmerkt wordt door bewustzijnsverlies zonder hersenbeschadiging. Deze vorm van hersenschudding komt het meest voor. Bij ongeveer 20 procent van de hoofdletsels treedt echter wel hersenbeschadiging op.

Matige tot ernstige hersenkneuzing kan gepaard gaan met botbreuken, scheuring van hersenvliezen of zenuwweefsel en bloedingen in de hersenen. Er kan sprake zijn van hersenoedeem of lekkage van hersenvocht. Ook kunnen subdurale of epidurale hematomen optreden. Soms treden de verschijnselen pas enkele dagen na het ongeval op.

Diagnose.

Waarschuw de huisarts voor ieder hoofdletsel dat bewustzijnsverlies, hoe kort dan ook, of aanhoudende verschijnselen veroorzaakt. Als hij ook maar enige aanwijzing voor hersenletsel vindt, zal de huisarts u waarschijnlijk in het ziekenhuis laten opnemen voor observatie, onderzoek en behandeling. Als er twijfels blijven bestaan over de plaats van de beschadiging, moet een CT-scan gemaakt worden.

Hoe ernstig is hersenkneuzing?

De meeste mensen met matig hersenletsel herstellen binnen één tot zes weken, hoewel enige mate van invaliditeit kan blijven bestaan.

Ongeveer 50 procent van de mensen die na het hoofdletsel epileptische aanvallen doormaken, houdt hier last van. Ernstige hersenkneuzing kan tot de dood of tot blijvende invaliditeit leiden, ondanks de beste medische en operatieve behandeling.

Behandeling.

Patiënten met ernstig hersenkneuzing die in coma zijn, moeten onmiddellijk behandeld worden. Om hersenoedeem te beheersen worden soms geneesmiddelen, zoals corticosteroïden en eventueel een operatie toegepast, omdat deze situatie tot de dood kan leiden.


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips