Chiasma opticum

Het chiasma opticum of optisch chiasma bevindt zich op het onderste oppervlak van de hypothalamus, nabij de hypofyse. De optische zenuwen kruisen elkaar in een X-vorm ter hoogte van het optisch chiasma. Dit is de plaats waar de vezels van de mediale (of nasale) helften van beide netvliezen elkaar kruisen, vervolgens overgaan in de optische schacht van de tegenoverliggende zijde en zich dan voortzetten naar de hersenen.

hersenzenuwen

De visuele informatie die binnenkomt in de ogen wordt doorgestuurd naar de visuele schors (cortex) achter in het hoofd. Het linker- en rechteroog zien hetzelfde object elk vanuit een iets andere hoek. Informatie van de rechterzijde van het linkeroog en van de rechterzijde van het rechteroog gaan naar de rechterzijde van de visuele cortex. De informatie van het linkeroog kruist via het optische chiasma.


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips