Cerebellum

Het cerebellum (kleine hersenen) is het tweede, iets kleinere deel van de hersenen dat onder het cerebrum aan de achterkant ligt. Het cerebellum bestaat uit een middenstuk (de vermis) en uit twee zijdelen of hemisferen. Het cerebellum zorgt voor de coördinatie en het bijsturen van de boodschappen die het cerebrum via prikkels en opdrachten afgeeft.

Dit houdt in dat het cerebellum de signalen uit alle zenuweinden (bijvoorbeeld uit het evenwichtsorgaan van het binnenoor) van het lichaam opvangt en deze signalen (zoals ‘het lichaam wiebelt’) aanpast en fijner afstelt door regulerende prikkels (zoals ‘het lichaam moet weer in balans’) te sturen naar de motorische zenuwen van de hersenen en het ruggenmerg.

Cerebellum

Als het cerebellum beschadigd raakt, kunnen deze precieze spiercoördinaties en dit verfijnde samenspel van motorische processen niet meer goed worden uitgevoerd (ataxie).


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips