Ventriculair aneurysma-ruptuur

Ventriculair aneurysma:
Een ventriculair aneurysma is een verzwakking van de hartkamerwand, soms veroorzaakt door een myocardinfarct, die een uitstulping veroorzaakt in die wand. De uitstulping, of aneurysma, leidt tot een inefficiënt pompen van bloed, ritmestoornissen en moeilijk te beheersen pijn op de borst. Het voortdurende pulseren van het bloed dat door het hart wordt gepompt kan ertoe leiden dat het aneurysma groter wordt en uiteindelijk barst. Aneurysma’s kunnen ook in andere bloedvaten voorkomen. Een gescheurd aneurysma in de buikholte veroorzaakt shock. In de aorta is dit meestal fataal. De slagaders in de dij en in de knieholte zijn andere veel voorkomende plaatsen voor aneurysma’s.

Ventriculair aneurysma-ruptuur

Ventriculaire ruptuur:
Totdat zich littekenweefsel vormt na een myocardinfarct, is het hartweefsel zeer zacht en gevoelig voor verwonding. Als er in dit gedeelte een ruptuur of scheur ontstaat, zal dit onmiddellijk leiden tot shock en het instorten van het bloedcirculatie. Het merendeel van de gevallen van een ventriculaire ruptuur leidt tot de dood. De aandoening is zeer zeldzaam en ontstaat binnen een week na het optreden van een hartaanval. Bij een onvolledige scheur kunnen het pericardium en bloedpropjes de scheur afdichten en kan een operatie, als de persoon gestabiliseerd kan worden, de scheur herstellen.


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips