Open ductus Botalli

De ductus Botalli is een verbinding tussen de longslagader en de grote lichaamsslagader of aorta, die vóór de geboorte noodzakelijk is. Na de geboorte hoort de ductus Botalli zich na ongeveer een week te sluiten. De na het ventrikel-septum-defect meest voorkomende aangeboren hartafwijking is het niet sluiten van de ductus Botalli na de geboorte. Als de ductus Botalli open blijft, groeit hij mee met de andere organen.

De gevolgen van een open ductus Botalli hangen af van de grootte van de opening en de bloeddruk in de aorta en de longslagader. Als de opening groot is en de bloeddruk in de longslagader is laag, dan stroomt er meer bloed dan normaal naar de longen toe. Hierdoor ontstaat een verhoogde druk in de bloedvaten van de longen (pulmonale hypertensie). Door deze verhoogde bloeddruk in de longslagader en de bloedvaten van de longen ontstaat er een evenwicht. Dit evenwicht kan echter worden verstoord, bijvoorbeeld indien er een inspanning moet worden geleverd.

Open ductus Botalli

Wanneer dit bij een baby gebeurt, kan het hart overbelast worden, met hartdecompensatie als gevolg.

De overmaat aan bloed in de longen en de verhoogde bloeddruk in de bloedvaten van de longen zullen de ontwikkeling van de longen tegenhouden en deze kwetsbaarder maken (voor bijvoorbeeld infecties). Bij een opengebleven ductus Botalli is de polsslag goed te voelen, als stevige korte stoten. De dokter zal met de stethoscoop een heel typisch geruis horen, dat wordt aangeduid als ‘machine-geruis’, omdat het geluid lijkt op dat van een pompende machine. Sommige kinderen met een Open ductus Botalli vertonen geen verschijnselen. Andere hebben steeds infecties van de luchtwegen en zijn snel vermoeid. Over het algemeen ontwikkelen de kinderen zich normaal. Bij een Open ductus Botalli is een operatie gebruikelijk, waarna de levenskansen even groot zijn als wanneer deze afwijking er nooit was geweest.


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips