Longcirculatie

In de longcirculatie bevindt zich maar één orgaan, de long. In deze circulatie vloeit veneus (zuurstofarm) bloed via de longslagaders naar de longen en arterieel (zuurstofrijk) bloed via longaders naar het hart.

Longcirculatie

Longcirculatie

De longcirculatie begint in de rechter boezem. Via een drieslippige klep (de valva tricuspidalis) komt het bloed in de rechter hartkamer. De klep voorkomt dat het bloed vanuit de kamer naar de boezem terugstroomt.

Longcirculatie

Longcirculatie

Het bloed vervolgt zijn weg via de volgende klep, de pulmonalisklep (de valva pulmonalis) van de rechterhartkamer via de longslagaders (aa. pulmonales) in de longcapillairen. Hier vindt de gaswisseling plaats. Kooldioxiderijk (donker blauwrood) bloed wordt verrijkt met zuurstof. Het arteriële (helder rode) bloed keert via de longaders (vv. pulmonales) terug naar de linkerboezem. Vanaf hier begint de lichaamscirculatie.


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips