Toekomst van ons haar

Er is een paar ondernemende antropologen geweest dat heeft durven voorspellen hoe de mens van de toekomst, van over 10.000, en half miljoen of een miljoen jaar, er uit zal zien.

Hoewel voor een leek zo’n vorm van voorspellen verdacht veel van een gezelschapsspelletje weg heeft, blijken die geleerden het toch in de kern aardig met elkaar eens te zijn en hebben zij dan ook goede redenen voor hun toekomstbeelden.

Het haar, traditioneel de glorie van de vrouw en een brom van zorgen voor de man, zal in de toekomst wel helemaal verdwijnen. Beharing is nu al een betrekkelijk rudimentair iets; onder de primaten heeft de mens er het minste van, hoewel het nog steeds enige bescherming biedt (wenkbrauwen en wimpers) en sterke verhitting of afkoeling van de schedel tegengaat.

Toekomst van ons haar

Maar dank zij de kleding en beschutting die wij nu hebben is beharing noch op het lichaam noch op het hoofd noodzakelijk. Mogelijk zal de mens van de toekomst niet alleen kaal zijn, maar ook een groter hoofd hebben met meer plaats voor de hersenen.

Omdat we minder hard voedsel te vermalen hebben zullen de kaken waarschijnlijk wat Kleiner worden. Het toenemende wegblijven van de verstandskies lijkt daar al op te duiden. Tenzij wij op de een of andere manier terugkeren tot een inspannende leven, zal het lichaam waarschijnlijk minder gespierd zijn en de botten minder massief.


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips